Acasă Cultură Ziua Națională a României celebrată la Haga

Ziua Națională a României celebrată la Haga

Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos și Institutul Cultural Român Bruxelles sărbătoresc Ziua Națională a României la Haga, în anul Centenarului Marii Uniri, printr-un concert extraordinar de jazz, în interpretarea Alex Simu Quintet.

Cvintetul condus de clarinetistul Alex Simu va susține concertul „Echoes of Bucharest” în data de 30 noiembrie a.c, la Haga.

Alex Simu Quintet, constituit din Alex Simu (clarinet tenor/bas, RO), Franz von Chossy (pian, DE), George Dumitriu (violă și chitară, RO), Mattia Magatelli (bas electric și contrabas, IT), Kristijan Krajnčan (violoncel și baterie, SI), va interpreta lucrări muzicale din albumul Echoes of Bucharest, care va fi lansat în 2019 la casa de discuri Berthold Records, Bremen – Germania.

În programul concertului dedicat Zilei Naționale, cvartetul va interpreta compozițiile semnate de Alex Simu (Open Air Concert, A Thousand Lanterns, The Orphan, Armenian Street, Echoes of Bucharest, Oceanology) și, în premieră absolută, Sarabande de George Enescu și Peșrev în modul Rast (Valurile Dunării) de Dimitrie Cantemir, interpretate în cheie jazistică de cei cinci muzicieni de talie internațională.

“Echoes of Bucharest este o reflectare a prezentului, un parfum al trecutului și o privire în viitorul unui oraș cu o moștenire multiculturală bogată. Viziunea sa este construită pe inovație și moștenire, prezentând compozițiile ca reflecții naturale ale experienței personale, trăite în orașul natal, reflecții exprimate prin filtrul legăturilor emoționale și istorice.

Aflată la confluența dintre Est și Vest, România a beneficiat de influențe culturale bogate, care au condus la crearea unor identități variate, pe parcursul evoluției sale istorice. Simple sunete folclorice, influența dramatică a Imperiului Otoman, epoca fanariotă, iluziile Micul Paris, cele două războaie mondiale, regimul comunist, revoluția, dar și Bucureștiul contemporan, toate acestea devin ecouri subtile, reflectate prin spiritul muzicii în acest album. Toate influențele variate, care au modelat identitatea culturală a Bucureștiului de-a lungul timpului, prind viață ca melodii, teme ritmice, motive, invitând publicul să descopere sunetele libertății exprimate prin limbajul contemporan al jazz-ului și al improvizației.“, a declarat Alex Simu pentru ICR Bruxelles.

Evenimentul muzical este susținut de Romanian Jazz International, platformă românească de jazz, cu sediul în Olanda, care are în portofoliu formațiile de jazz Alex Simu Quintet și DUMITRIO, și beneficiază de sprijinul Ligii Studenților Români din Străinătate – filiala Olanda.

Concertul de la Haga încununează seria de manifestări culturale și de diplomație publică dedicate de Institutul Cultural Român Bruxelles CENTENARULUI Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

Evenimentul face parte din seria de proiecte care marchează Ziua Națională a României în acest an, pe care ICR Bruxelles le organizează la Luxemburg (28 noiembrie) și la Bruxelles (29 noiembrie), în colaborare cu misiunile diplomatice românești din spațiul Benelux.

Expoziţia România în Marele Război prezintă imagini cu Armata Română din Primul Război Mondial. Planșele cu materiale fotografice, puse la dispoziție de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, evidențiază personalități și momente reprezentative din luptele purtate, precum și cotidianul vieții militarilor români, implicați în prima mare conflagrație mondială.

Pe lângă cele trei expoziţii de fotografie, în bazele cu personal militar românesc din Afganistan va fi prezentat, grație Auchan România, documentarul „România neîmblânzită”, în regia lui Tom Barton-Humphreys. Filmul relevă o călătorie care începe de pe crestele împădurite ale Carpaților (unde urșii, lupii și râșii sălășluiesc liberi) și ajunge în apele agitate de vânt ale Deltei Dunării (locul din care pelicanii își iau zborul şi unde șerpii de apă înoată în adâncuri). În inima Europei există o viață naturală fabuloasă: o explozie a sălbăticiei, care reprezintă căminul a nenumărate vietăți. Munții infiniți, pădurile străvechi, apele nesfârșite, toate acestea găzduiesc creaturi de referință pentru bătrânul continent. Sunt ținuturi ale frumuseții și sălbăticiei unde destinele sunt dictate de anotimpuri. Creaturi parcă desprinse din legendă trăiesc în libertate, aici animalele se luptă pentru supraviețuire. Iar „România neîmblânzită” dezvăluie toate aceste povești incredibile.

La evenimentele românești vor participa generali și ofițeri superiori, diplomați, comandații contingentelor naționale și seniorii naționali reprezentativi din cele 41 de țări aliate și partenere, care contribuie la Misiunea NATO Resolute Support din Afganistan.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Ruxandra MIRCEA
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Jocurile Olimpice s-au încheiat, echipa României ocupă locul 46. Clasamentul pe țări

În clasamentul final pe medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo Delegaţia Statelor Unite …