Acasă Cultură Ziua Națională a României în Afganistan

Ziua Națională a României în Afganistan

ICR Varşovia organizează, împreună cu reprezentanţii contingentelor militare româneşti participante la Misiunea NATO Resolute Support din Afganistan şi Ambasada României la Kabul, o serie de evenimente cu ocazia Zilei Naţionale a României şi împlinirii a o sută de ani de la Marea Unire.

ICR Varşovia a pregătit în acest scop trei expoziţii de fotografie, în limba engleză, prezentate în ultimii ani în Polonia.

Elementul principal al suitei de evenimente va fi vernisarea, la Kabul, a expoziției Regina Maria a României – Regina Soldat. În perioada 30 noiembrie – 6 decembrie 2018, Regina soldat se va afla la Kabul, în mijlocul militarilor din cele două comandamente principale ale Misiunii NATO Resolute Support din Afganistan. Eveniment inedit într-un teatru de operații, vernisarea expoziției Regina Maria a Romaniei – Regina Soldat este organizată de Institutul Cultural Român de la Varșovia, împreună cu Asociația „România Culturală” și cu Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară (ISPAIM) din cadrul Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale al Ministerului Apărării Naționale.

Regina Soldat omagiază personalitatea Reginei Maria şi rolul său în realizarea Marii Uniri într-o serie de fotografii care o înfăţişează pe suverană participând activ la organizarea spitalelor de campanie, precum şi la alte acţiuni caritabile, menite să aline suferinţa celor răniţi în timpul Marelui Război. Materialele fotografice, expuse în 24 de panouri mari, au fost obţinute de Asociaţia „România Culturală”, prin intermediul unor parteneriate cu următoarele instituţii: Asociaţia Fondului Cultural Naţional, Statul Major al Apărării, Arhivele Naționale ale României, Muzeul Militar Național „Ferdinand I”, Muzeul Brăilei „Carol I”, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Națională a României, Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Palatul Culturii din Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi, Muzeul Țării Oașului şi Asociația de Caritate din Armata României „Camarazii”.

Pentru a oferi participanților la evenimente o imagine cât mai completă asupra evoluției organismului militar românesc din perspectiva imaginii militarilor în societate, precum și pentru recrearea simbolică a contextului evenimentelor care au condus la realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, în programul manifestărilor a fost inclusă prezentarea altor două expoziții realizate de ICR Varșovia: Istoria uniformei militare românești de la 1830 până în prezent și România în Marele Război.

Expoziţia Istoria uniformei militare româneşti de la 1830 până în prezent a fost realizată în colaborare cu Serviciul Istoric al Armatei, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” din Bucureşti şi Direcţia Informare şi Relaţii Publice a MApN. Sub forma unor planşe de dimensiuni mari, expoziţia ilustrează toate etapele importante parcurse, începând din anul 1830, de uniforma militară românească, marcând schimbările ei majore. Planşele conţin importante fotografii de epocă, desene ale uniformelor vechi, o parte dintre ele realizate de pictorul polonez Tadeusz Ajdukiewicz. În anii ’90 ai secolului al XIX-lea, artistul s-a stabilit în România, ca pictor de curte al regelui Carol al II-lea.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…