Acasă Extern Coronavirusul, o problemă de SECURITATE națională. NATO pregătește divizia URBAN MEDICAL

Coronavirusul, o problemă de SECURITATE națională. NATO pregătește divizia URBAN MEDICAL

China a trimis 450 de cadre medicale militare, inclusiv profesioniști care au experiență în lupta împotriva SARS sau Ebola, în noul oraș cu cel mai lovit coronavirus Wuhan, relatează chinadailyasia.com.

Medicii, în trei echipe trimise de universități medicale ale armatei, marinei și forțelor aeriene ale Armatei Populare de Eliberare, au ajuns la Wuhan cu aeronave militare vineri seară.

Echipele, compuse din experți în sănătate respiratorie, boli infecțioase, controlul infecțiilor spitalicești și unitatea de terapie intensivă, vor fi expediate la spitalele din Wuhan cu un număr mare de noi pacienți cu pneumonie coronvirus, potrivit autorităților militare.

China a raportat 1.287 de cazuri de coronavirus, 41 de decese, potrivit sursei citate.

În urmă cu câteva luni, experții NATO Victor Aileni și Dr. Madalina Neacsu afirmau într-un interviu acordat refleqtmedia.ro că “Nu este vorba de “dacă”, ci mai degrabă “când” NATO va fi implicat în operațiuni militare urbane din spectrul conflictelor: de la misiunile umanitare la cele de stabilitate și de război urban.

Plecând de la aceasta declaratie, am considerat ca în contextul situației de urgență din China sa revenim asupra dimensiunii medicale militare, mai ales ca se configureaza, potrivit expertilor, o nouă strategie de securitate NATO URBAN MEDICAL care va avea ca obiectiv inclusiv planuri de acțiune pentru gestionarea pandemiilor de la nivelul comunităților urbane, ca parte integrată a viitoarelor strategii NATO.

“Indiscutabil, pandemiile sunt problema de securitate națională. Recomandam autorităţilor administraţiilor publice locale să elaboreze planuri teritoriale potrivit viziunii NATO URBAN MEDICAL pentru prevenirea și combaterea inclusiv a efectelor pandemiilor, care pot deveni oricând o amenințare la adresa securității naționale. Pregătirea pentru o pandemie globală este la fel de importantă ca și descurajarea nucleară și evitarea unei catastrofe climatice. Inovația, cooperarea și planificarea atentă pot atenua dramatic riscurile prezentate de fiecare dintre aceste amenințări sub umbrela unei strategii integrate de securitate medicala urbana.”, a declarat Victor Aileni – expert NATO.

Victor Aileni și Dr. Mădălina Neacșu – experți NATO URBAN

“Riscurile de sănătate şi socio-economice asociate cu o pandemie de gripă, de nivelul coronavirusului din China, sunt semnificative, ceea ce necesită planuri de acțiune pentru gestionarea crizelor urbane pe toate palierele de autoritate și la nivelul fiecărei infrastructuri critice urbane: utilitati, energetic, comunicatii, alimentatie, sanatate, financiar, transporturi etc.

Prin urmare o eventuala criza, ca efect al unei pandemii, ar trebui gestionata la nivel intersistemic in baza unei planificări strategice potrivit viziunii NATO URBAN MEDICAL, prin interconectarea infrastructurilor critice medicale urbane, asa cum a fost prezentata ca strategie in data de 3 decembrie 2019 in cadrul Forumului organizat la Spitalul Polisano din Sibiu, eveniment care a coincis cu Summitul NATO de la Londra.

In plus, creșterea capacității de reacție a sistemului de sănătate publică în cazul apariției unor pandemii sau alte situații de urgență de acest gen devine, de asemenea, un obiectiv strategic de apărare națională, iar soluțiile bazate pe noile tehnologii pot contribui la acțiuni de importanță națională precum revizuirea mecanismelor de monitorizare a activității din sectorul de urgență medical urban, mai ales ca ne apropiem cu pași repezi de Era 5G.”, a declarat Dr. Mădălina Neacșu – expert NATO URBAN.

Asemenea catastrofe s-au mai întâmplat nu cu mult timp în urmă. În 1918, o tulpină de gripă mortală a ucis între 50 și 100 de milioane de oameni. S-ar putea să vă întrebați cât de reale sunt scenariile în ziua de azi. Faptul că o pandemie mortală nu a avut loc în istoria recentă nu trebuie să fie confundată cu dovezile că o pandemie nu va avea loc acum sau în viitor. Și chiar dacă următoarea pandemie nu va fi la scara celei din 1918, am fi înțelepți să luăm în considerare tulburările sociale și economice care ar putea apărea dacă ceva de genul ebola și-ar face drum în centrele urbane.

Mai mult, populaţia lumii este acum semnificativ mai mare, la fel ca densitatea din mediul urban. Ca urmare, potenţialul contagios al unei noi pandemii de gripă ar fi semnificativ mai mare decât în 1918, în timp ce, din cauza creşterii populaţiei, numărul absolut de victime ar putea fi de 3-4 ori mai mare.

Mai multe detalii despre strategia medicală integrată NATO URBAN MEDICAL regăsiți la adresa de web: caravanaurbana.ro, sectiunea #YouAreNATO.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…