Acasă Mediu Muntele Etna alunecă spre mare

Muntele Etna alunecă spre mare

Cel mai activ vulcan din Europa, Muntele Etna, alunecă spre mare.

Oamenii de știință au stabilit că întreaga structură de pe insula italiană Sicilia se alunecă spre Marea Mediterană cu o rată de 14 mm pe an.

Un grup de cercetători britanici spune că situația va avea nevoie de o monitorizare atentă, deoarece ar putea duce în viitor la creșterea riscurilor pentru Etna.

Grupul și-a publicat concluziile în Buletinul de vulcanologie.

„Aș spune că în prezent nu există nici un motiv de alarmă, dar este un lucru pe care trebuie să-l monitorizăm, mai ales pentru a vedea dacă există o accelerare a acestei mișcări”, a declarat autorul principal, dr. John Murray, pentru BBC News.

Se află în lucru un proiect spațial pentru a monitoriza toți vulcanii de pe Terra.

Geologul de la Open University a petrecut aproape o jumătate de secol studiind cel mai mare vulcan al al Europei.

Geologul a plasat o rețea de stații GPS de înaltă precizie în jurul muntelui pentru a-i monitoriza comportamentul.

Această instrumentație este sensibilă la modificările milimetrice în forma conului vulcanic, și după 11 ani de culegere de date acum este evident că muntele se mișcă în direcția est-sud-est, pe o pistă generală către orașul de coastă Giarre, aflat la aproximativ 15 km distanță.

În esență, Etna alunecă pe o pantă foarte ușoară de 1-3 grade. Acest lucru este posibil deoarece la bază are o platformă de sedimente slabe, pliabile.

Muntele Etna alunecă spre mare.

Echipa lui Murray a efectuat experimente de laborator pentru a ilustra modul în care funcționează. Grupul consideră că este prima dată când a fost observat direct subsolul alunecos al unui vulcan activ.

Muntele Etna se află în apropierea coastei de est a Siciliei.

Pe scara umană, o mișcare de 14mm / an – care este de 1,4m peste o sută de ani – pare foarte mică. Dar cercetările geologice din alte părți ale lumii au arătat că vulcani dispăruți care afișează acest tip de tendință pot produce catastrofe în timp ce se deplasează în jos. Pot duce la alunecări de teren devastatoare.

Dr. Murray și colegii săi subliniază că un astfel de comportament este foarte rar și poate dura multe secole, chiar și mii de ani, pentru a dezvolta o etapă critică.

Desigur, nu există absolut nici o dovadă că acest lucru este pe cale să se întâmple cu Etna. Locuitorii nu ar trebui să fie alarmați, a spus omul de știință de la Open University.

„14mm / an este o medie, variază de la an la an”, a explicat el.

„Lucru de urmărit este că, dacă în 10 ani ritmul de mișcare se dublează – ar fi un avertisment. Dacă este înjumătățit, aș spune că nu este îngrijorător”.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
  • Ungaria alunecă pe scala corupției

    Ungaria a coborât din nou în acest an la indicele de corupție, continuând o tendință desce…
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Mediu
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…