Acasă Extern Croații protestează împotriva tratatului european

Croații protestează împotriva tratatului european

Mii de croați au protestat sâmbătă împotriva propunerii de ratificare a unui tratat european care descrie genul (bărbatul și femeia) drept „rol social”, temându-se că ar putea submina valorile tradiționale ale familiei în țara predominant catolică.

Protestatarii au mers pe străzile principale ale capitalei Zagreb, purtând un banner uriaș care citea „Opriți Istanbulul (Convenția) pentru Croația Suverană”, fluturând steaguri naționale și cântând cântece patriotice.

La începutul acestei săptămâni, guvernul conservator croat a adoptat tratatul, menit să combată violența împotriva femeilor, în ciuda opoziției din rândul său, a grupurilor conservatoare și a bisericii locale catolice.

În timp ce sprijină protecția femeilor, adversarii se opun definiției de gen a tratatului, care, după părerea lor, deschide calea introducerii transsexuale sau transgender ca și categorii pentru care majoritatea croaților nu sunt de acord.

Protest împotriva ratificării Convenției Istanbul, Zagreb, Croația, 24 martie 2018.

Luna trecuta, acelasi tratat a fost respins în alte două alte țari din Uniunea Europenă, Bulgaria si Slovacia, pentru obiecții similare cu privire la definirea genului ca „roluri sociale, comportamente, activități și caracteristici pe care o societatea le consideră adecvate femeilor si bărbaților”.

Guvernul croat a cerut parlamentului să ratifice tratatul, cunoscut sub numele de Convenția de la Istanbul, și a adoptat, de asemenea, o declarație separată potrivit căreia tratatul nu va schimba definiția legală a căsătoriei din Croația ca uniune între bărbat și femeie.

Dar protestatarii au declarat că ratificarea este inacceptabilă.

„Aceasta este trădare!”, „Plenkovic, pleacă!”, Protestatarii au scandat, cerând prim-ministrului Andrej Plenkovic să demisioneze.

„Cred că acesta este un punct de cotitură pentru Croația atunci când trebuie să decidem dacă Croația va alege o păstrare a valorilor familiale și tradiționale sau vom merge într-un alt mod impus din exterior, de la Bruxelles sau ca ceea ce vedem în Canada unde este ”părinte 1” și ”părinte 2” în locul mamei și tatălui „, a declarat Kristina Pavlovic, organizatorul protestului.

Susținătorii tratatului au declarat că mulți protestatari, inclusiv veteranii de război, au fost aduși cu autobuze din alte orașe pentru a participa la miting, despre care au spus că este motivat politic.

„Protestez pentru nepoata mea și pentru toți cei care și-au dat viața pentru Croația”, a spus un bărbat în vârstă la televiziunea N1. „Eu sunt bunic, nu voi fi ”părinte 1” și nici ”părinte 2”.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…