Acasă Extern Asasinarea jurnalistei ia altă turnură

Asasinarea jurnalistei ia altă turnură

Motivul asasinării jurnalistei malteze ar putea fi legat de o rețea de contrabandă cu combustibil din Libia.

Carmelo Zuccaro, procurorul-șef din Sicilia, a declarat că în cazul asasinării jurnalistei „nu trebuie exclusă “mafia care se ocupă cu traficul ilegal de petrol din Libia. Parchetul din Italia face investigații cu privire la o rețea ilicită de contrabandă cu combustibil în Marea Mediterană, din Libia în Malta și Italia.

Carmelo Zuccaro a spus că „Daphne Caruana Galizia a investigat, în trecut, comerțul cu combustibil între Libia și Malta”, adăugând că unora dintre cei implicați în ancheta jurnalistei le-a fost dezvăluită identitatea.

Niciunul dintre cei arestați de Parchetul italian, în ancheta privind contrabanda cu combustibil, nu a fost acuzat în mod oficial de implicare în moartea jurnalistei.

Darren Debono, un maltez, a fost arestat în acest dosar pe insula italiană Lampedusa, vineri, fiind acuzat de contrabandă cu combustibil ”în rețeaua Malta”. Debono are legături cu liderii miliției libiene și face afaceri ilegale de zeci de milioane de euro din combustibilul vândut din Libia pe piețele din Europa. Debono nu a fost acuzat de implicare în asasinarea jurnalistei.

Poliția din Malta a declarat că „investighează toate posibilitățile“ în legătură cu asasinarea jurnalistei și a luat legătura cu omologii lor din Italia imediat după arestare lui Debono.

Debono a fost unul din subiecții investigați de Caruana Galizia, despre care a publicat pe blogul său, în februarie 2016, că acesta era proprietar de restaurant și pescar care a făcut multe afaceri cu Libia.

Caruana Galizia, într-un e-maul trimis unui prieten a scris că, Debono o consideră o amenințare la adresa lui, și că acesta fost deranjat de unele dintre investigațiile ei anterioare.

Caruana Galizia a scris pe blogul ei despre riscul de a fi ”aruncată în aer de Debono”, după uciderea altor doi „pescari “cu legături de afaceri în Libia. Cei doi au murit in urma unei explozii a mașinii în care se aflau.

Zuccaro a mai spus că Malta „a devenit o un loc al crimei pentru tot felul de mafioți”.

Din documentele aflate la dosarul anchetei din Italia, care conține 284 de pagini, reiese că organizația criminală a traficat combustibil în valoare de 30 de milioane de euro în ultimele 12 luni.

Potrivit anchetatorilor, care au folosit convorbiri telefonice, combustibilul provine de la rafinăria Zawyia din Libia și este transportat în Malta, înainte de a fi mutat în Italia, Spania și Franța.

Fahmi Bin Khalifa, rezident în Malta, care a fost arestat la Tripoli în august, este considerat creatorul grupului infracțional. Procurorii au declarat că Bin Khalifa a fost arestat în timpul regimului Gaddafi, dar a fost eliberat după moartea dictatorului. Investigatorii italieni cred că el este capul unei rețele create în Statelor Unite.

Banii proveniți din contrabandă erau utilizați în Emiratele Arabe Unite, au declarat procurorii.

Anchetatorii italieni susținut că rețeaua are legătură cu organizația din Catania, Sicilia, care a fost acuzată de uciderea unui jurnalist sicilian, Giuseppe Fava, în 1984.

În acuzațiile aduse lui Debono și altor persoane legate de sindicatul crimei, procurorii italieni nu au pomenit numele Caruana Galizia, dar ei au descris modul în care Debono „și-a exprimat furia” împotriva unui grup de experți ai Națiunilor Unite în 2016. Consiliului de Securitate al ONU a dezvăluit modul în care combustibilul de contrabandă ajungea din Libia prin Malta în statele Europei.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…