Acasă Cultură Legea recursului compensatoriu

Legea recursului compensatoriu

O lege promovată de coaliția PSD-ALDE și susținută de ministrul justiției, Todorel Toader, arată că România vrea să fie un stat civilizat.

Legea recursului compensatoriu pune în libertate condamnații care au avut în penitenciar condiții de închisoare ca în Evul Mediu. Nici nu contează care este numărul celor eliberați, este grav că în secolul XXI există asemenea condiții inumane în închisorile românești. Condițiile insalubre din închisori afectează sănătatea pe termen lung și înseamnă condamnarea indirectă la moarte.

Am văzut tot felul de opinii în media care spun că, vezi doamne, legea acesta va arunca în aer coaliția PSD-ALDE, probabil, dacă ar fi Traian Băsescu președintele țării.

Nu, domnilor. Persoanele condamnate la pedepse cu executare trebuie să aibă condiții de detenție civilizate. Trebuie să ieșim din gândirea stalinistă că oamenii condamnați trebuie exterminați. Dacă ne dorim ca model statele occidentale atunci să luăm modelul lor de gândire, care este un model biblic, respectiv” omul e supus greșelii”. Și, cred că Ministerul Justiției ar trebui să se străduiască mai mult să deschidă și alte tipuri de penitenciare pentru pedepse mai puțin restrictive, așa cum vedem în statele din vestul Europei.

În curând împlinim 30 de ani de la ieșirea de sub dictatura comunistă, dar mentalitatea nu vrem să o schimbăm și ce este mai grav, chiar formatorii de opinie nu își schimbă mentalitatea.

Dacă spitalele din România arată jalnic, nu este vina ministrului de justiție, nici a celor condamnați la închisoare.

Și, cum în anul acesta s-au publicat în mass media o serie de abuzuri ale procurorilor, îndeosebi ale celor de la DNA și dezvăluiri despre” culoarele justiției”, cu tot felul d aranjamente între judecători, procurori și avocați, e o confuzie generală la nivelul populației despre vinovăția sau nevinovăția celor trimiși în spatele gratiilor.

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…