Acasă Intern Parlamentul a votat Legea bugetului, respingând cererea lui Iohannis

Parlamentul a votat Legea bugetului, respingând cererea lui Iohannis

Camera Deputaţilor şi Senatul a adoptat, miercuri în plen reunit, raportul de admitere al Comisiilor de specialitate la Legea bugetului, în forma trimisă la promulgare, respingând astfel cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.

Legea bugetului a fost adoptată de Parlament cu 245 „pentru” 115 „împotrivă”, două abţineri, iar trei aleşi nu au votat.

Anterior, comisiile reunite pentru buget-finanţe ale Parlamentului au dat raport de admitere la Legea bugetului, în forma adoptată iniţial, respingând astfel cererea de reexaminare a şefului statului.

De asemenea, toate amendamentele partidelor de Opoziţie au fost respinse, iar o dezbatere generală nu a avut loc, ci doar schimburi de replici acide între PSD şi PNL-USR.

Parlamentarii PSD-ALDE au susţinut că amendamentele Opoziţiei nu specifică sursele de finanţare, drept urmare nu pot fi admise. A fost prezent la dezbatere şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Acesta a propus aleşilor să voteze proiectul de act normativ fără dezbatere.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vinerea trecută, Parlamentului pentru reexaminare Legea bugetului de stat pe anul 2019, susţinând că este fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, că nu asigură o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate. Demersul preşedintelui a venit după ce judecătorii CCR au respins, săptămâna trecută, sesizarea lui Klaus Iohannis pe Legea bugetului pe 2019.

Klaus Iohannis i-a acuzat luni pe liderii PSD pentru că au întârziat adoptarea bugetului în Parlament şi le-a transmis acestora „să plece de la guvernare” dacă nu o fac pentru ţară. El a indicat PSD ca fiind ”unicul vinovat” pentru neaprobarea bugetului până în prezent.

În replică, Partidul Social Democrat a transmis luni seara, într-un comunicat de presă, că şeful statului ar trebui să îşi ceară scuze de la cei pe care i-a afectat prin blocarea bugetului şi a catalogat blocarea bugetului drept un joc electoral.

Deputatul PNL Florin Roman a acuzat coaliţia PSD-ALDE că a tăiat un miliard de lei administraţiilor publice locale.

„Prin acest buget aţi tăiat un miliard de lei administraţiilor publice locale, primăriilor de municipii şi oraşe. Din păcate cu toţii trebuie să ştie că PSD le-a tăiat şi posibilitatea decontării navetei profesorilor, elevilor, şi posiblitatea decontării altor servicii care până acum primăriile le puteau face la nivel local. Nu mai pot fi plătite bursele şcolare. Aţi lovit crut şi întoarceţi bugetele locale în bugete de subdezvoltare. Nu înţelegem de ce aţi început acest război cu primarii, cu cei care sunt aleşi legitim de către cetăţenii României”, a spus Roman.

Vosganian, la dezbaterea bugetului: Avem un preşedinte pamfletar. Noi nu răspundem la pamflete

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat, la dezbaterile pe Legea bugetului că solicitarea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, asupra actului normativ este un „pamflet”, de aceea Parlamentul trimite proiectul de lege în forma trimisă pentru promulgare

„În opinia mea ceea ce s-a petrecut în ultima lună este stânjenitor pentru calitatea vieţii. Noi avem un preşedinte pamfletar. Un preşedinte care trimite către Parlament pamflete, în care face aprecieri înţesate de adjective , în loc să discute fondul problemelor. Eu socotesc că este pentru noi limpede că ceea ce a făcut preşedintele României este doar o imagine publică. Noi nu răspundem la pamflete, textul este generat şi cuprinde calificative impardonabile pentru un preşedinte care face evaluări cu privire la calitatea actului de guvernare, care foloseşte sintagme apocaliptice, de tipul -bugetul ruşinii naţionale-, fără să ne definească exact ce înseamnă ruşinea şi cui ar trebui să îi fie ruşine în ţara asta. Fiind vorba despre un pamflet noi l-am citit şi îi trimitem înapoi pentru promulgare”, a declarat Varujan Vosganian, miercuri în plenul reunit.

Potrivit Constituţiei, „dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea”.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…