Acasă Intern Parlamentul votează astăzi învestirea Guvernului Orban 2

Parlamentul votează astăzi învestirea Guvernului Orban 2

Camera Deputaţilor şi Senatul au plen reunit, luni de la ora 16.00, pentru învestirea Guvernului Orban 2.  PSD, Pro România şi ALDE au anunțat că nu participă la vot, parlamentarii PMP vor fi prezenţi, însă nu vor vota, iar prezenţa UDMR în sală nu este sigură. Ludovic Orban a anunţat că liberalii vor fi prezenţi în sală, însă nu vor vota. PNL are nevoie de 233 de parlamentari în sală pentru a asigura cvorumul.

Premierul desemnat se bazează pe 196 parlamentari pentru prezenţă, dar nu are suficiente voturi pentru a fi respins. UDMR şi Pro România pot face posibilă desfăşurarea şedinţei prin prezenţa lor în plen.

Alegerile anticipate în acest moment par un obiectiv foarte îndepărtat pentru PNL.

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, s-a exprimat din start în dezacord cu dorinţa PNL de a avea alegeri anticipate şi a anunţat că parlamentarii PSD nu vor fi în plenul reunit.

„În ceea ce priveşte decizia Partidului Social Democrat, luni vom fi prezenţi cu toţii la grupurile parlamentare şi nu vom participa la votul de învestire a domnului prim-ministru desemnat Ludovic Orban. Aşteptăm răspunsul Curţii Constituţionale dacă este constituţional ca un premier demis, rămas interimar, să fie iarăşi desemnat”, a afirmat Marcel Ciolacu, la finalul ultimei şedințe CEx al PSD.

ALDE face front comun cu PSD. Parlamentarii ALDE nu vor fi prezenţi la votul de învestitură al Guvernului Orban 2, susţine deputatul Alianţei Anton Anton, deoarece, la fel ca social-democraţii, aceştia aşteaptă decizia CCR.

„Nu va fi prezent, nu va vota”, a explicat deputatul Anton Anton. Acesta spune că nu este vorba de niciun blat cu PSD ci că doar aşteaptă o clarificare a CCR pentru a lua o decizie în privinţa învestiturii.

„Nu, dar lucrurile trebuie să fie clarificate înainte de a ne hotărî şi lucrurile nu sunt clarificate nici de Curtea Constituțională, nici de alte foruri care se ocupă clarificările astea”, a completat Anton.

Deşi PMP a părut până acum cel mai apropiat partid de noua guvernare, liderul Eugen Tomac a anunţat că parlamentarii PMP vor asigura cvorumul, dar nu vor vota.

„Sigur. Am fost şi la moţiune, n-am votat, am stat în bancă, am fost singurul partid care nu a votat”, a afirmat Tomac.

Prezenţa parlamentarilor UDMR şi Pro România în sală este condiţionată de decizia CCR în privinţa desemnării lui Ludovic Orban pentru funcţia de premier.

PNL se poate baza pe 196 parlamentari prezenţi, dar insuficienţi pentru a asigura cvorumul, iar despre respingerea Guvernului pentru a declanşa declanşa procedura anticipatelor nici nu se poate pune problema.

De altfel, liberalii conştientizează iminenţa eşecului, Raluca Turcan exprimându-şi îngrijorarea cu privire la şansele de a avea cvorum în şedinţa de luni.

În cazul în care şedinţa de plen nu întruneşte cvorumul, aceasta se amână pentru o dată viitoare, ceea ce reduce şansele de declanşare a anticipatelor.

Dintre cei 16 miniştri ai Guvernului Orban, doar 4 din cei 16 audiaţi au primit aviz pozitiv. Cei patru care au primit aviz pozitiv sunt ministrul Economiei Virgil Popescu, ministru Apărării Nicolae Ciucă, ministrul Agriculturii Adrian Oros, dar şi ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…