Acasă Extern China își crește rolul geopolitic în Orientul Mijlociu

China își crește rolul geopolitic în Orientul Mijlociu

Preşedintele chinez Xi Jinping a promis un pachet de 20 de miliarde de dolari în împrumuturi şi încă 106 milioane de dolari în ajutor financiar unei părţi a ţărilor Orientului Mijlociu, relatează Reuters.

Ţările care vor primi ajutor financiar sunt Palestina, căreia îi vor fi acordate 15 milioane de dolari și 91 de milioane de dolari vor fi împrțiti de Iordania, Liban, Siria şi Yemen – cea mai saracă ţară din Orientul Mijlociu.

„Ar trebui să ne tratăm unii pe alţii cu sinceritate, să nu ne temem de diferenţe, să nu evităm problemele şi să avem discuţii ample cu privire la fiecare aspect al politicii externe şi de dezvoltare”, a declarat președintele Xi Jinping, în cadrul Forumului chinezo-arab de la Beijing.

Consorțiu arab-chinez

În plus, va fi înfiinţat un consorţiu de bănci chineze şi arabe care va avea rolul de a finanţa proiecte de reconstrucţie economică, de infrastructură şi de revitalizare industrială.

Domeniile vizate sunt cel al tehnologiei, finanţelor, cel digital, al inteligienţei artificiale şi cel energetic – un domeniu extrem de important pentru China, care-şi importă cea mai mare parte a resurselor energetice din Orientul Mijlociu. În cazul celei din urmă însă, nu este vorba doar de petrol, ci şi de gaze naturale.

China intenţionează să dezvolte un acord de liber schimb cu ţările Orientului Mijlociu, de unde intenţionează să importe mărfuri în valoare de 8.000 de miliarde de dolari pe parcursul următorilor cinci ani, relatează China Daily.

Finanţarea – care are şi un vădit rol de a creşte rolul geopolitic al Chinei în regiune – este o componentă a proiectului mult mai amplu denumit One Belt, One Road (Noul Drum al Mătăsii) al Chinei.

În cadrul forumului, China a obţinut  suportul politic al statelor arabe participante pentru continuarea acestui proiect.

China susține că acordarea de împrumuturi sau semnarea de acorduri de cooperare vor fi însoţite de aplicarea „politicii de neinterferenţă” – un concept mai vechi chinezesc care „în practică este aplicat tot mai rar”, informează Reuters.

În trecut, China a fost acuzată în mai multe rânduri că aplică o politică de interferenţă în zone în care are interese economice sau strategice, precum Africa (Sudanul de Sud sau Etiopia), Asia de Sud-Est (Filipine, Vietnam, Malaezia) sau Asia de Est (Coreea de Nord).

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…