Acasă Diverse Închisoare pe viață pentru membra unei rețele neo-naziste germane vinovată de 10 crime

Închisoare pe viață pentru membra unei rețele neo-naziste germane vinovată de 10 crime

Beate Zschaepe a primit o sentință pe viață după ce Tribunalul München a găsit-o vinovată de înfăptuirea a 10 crime.

Beate Zschaepe, în vârstă de 43 de ani, a fost membru al NSU, un grup terorist care a fost condamnat pentru asasinarea, în perioada 200-2007, a opt etnici turci, a unui cetățean grec (cunoscute sub numele de crimele din Ceska), a unei polițiste germane, două atentate în orașul Köln și 15 jafuri bancare.

Verdictul a fost dat de judecătorul Manfred Goetzl care a argumentat condamnarea prin „gravitatea deosebită” a vinovăției lui Zschape.

Potrivit verdictului, Zschaepe a fost condamnată pentru toate acuzațiile, inclusiv cele 10 crime, 32 de crime de tentativa legate de bombardamentele de la Köln, jafuri și apartenența la un grup terorist. Zschaepe a fost condusă de o ideologie clară, iar crimele ei au fost „motivate politic”, se spune în judecată.

Procesul a fost unul dintre cele mai lungi din istoria germană, a durat mai mult de cinci ani, fiind totodată și unul dintre cele mai scandaloase, ca dovadă că poliția nu a cercetat motivele neonaziste în mai multe cazuri de crimă. Cercetările au dus la o anchetă asupra modului în care poliția a neglijat indicii cheie în investigarea cazurilor.

Doar după ce doi membri ai NSU – Uwe Mundlos și Uwe Boehnhardt – au murit în urma unui jaf dat la o bancă, lăsând aparențe de sinucidere cu un un videoclip în care își mărturiseau crimele.

După moartea celor doi, Zschape a dat foc în apartamentul din Zwickau, unde a trăit alături de Mundlos și Boehnhardt, înainte de a se preda poliției. În timpul procesului, ea a mărturisit incendierea, dar a pretins că nu știa despre crimele comise de grup decât după ce s-au întâmplat.

Totuși, decizia tribunalului susține că, împreună cu Mundlos și Boehnhardt, Zschaepe a fost al treilea fondator – și membru cheie – al NSU și că a ars apartamentul cu intenția de a distruge dovezile crimelor lor.

Ministrul de Interne din Bavaria, Joachim Herrmann, a salutat sentința tribunalului, spunând că este „o pedeapsă justă” pentru „seria de crime cu sânge rece și fără precedent din partea NSU”.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…