Acasă Diverse Comemorarea jurnaliștilor de la Charlie Hebdo

Comemorarea jurnaliștilor de la Charlie Hebdo

Astăzi se împlinesc trei ani de la data în care teroriștii islamici au atacat birourile revistei franceze Charlie Hebdo, producând 17 victime.

Președintele francez Emmanuel Macron, împreună cu primarul Parisului, Anne Hidalgo și redactorul șef și caricaturist la Charlie Hebdo, Laurent Sourisseau, au adus un tribut celor răpiți dintre noi, printr-un act atât brutal.

Supraviețuitorii jurnaliștilor au adus, de asemenea, un omagiu victimelor. Printre ei se aflo și caricaturistul Riss, care pe 7 ianuarie a fost împușcat în umăr cu un Kalashnikov și a trăit cu teamă de atunci.

După atentat, aproape patru milioane de oameni au mărșăluit pe străzile Parisului purtând pancarde pe care era scris  „Je Suis Charlie”, iar David Cameron și alți lideri mondiali s-au alăturat marșului și sloganul a devenit un strigăt global pentru susținătorii libertății de exprimare.

Cu toate acestea, jurnaliștii care lucrează în prezent pentru Charlie Hebdo se plâng din ce în ce mai mult că guvernul nu acordă suficientă atenție securității lor, spunând că trebuie să plătească anual o sumă de 1,5 milioane de euro unei firme private pentru a le asigura securitatea. Guvernul asigură securitatea personalităților publice care lucrează în redacție, dar ceilalți sunt lăsați singuri cu temerile și suspiciunile lor. Fabrice Nicolino, care a suferit leziuni multiple de la Kalashnikov în atacul din 2015, este unul dintre ei.

„Este normal ca mai mult de una din două emisiuni ale unei reviste vândute într-o țară democratică să meargă să finanțeze securitatea birourilor sale și jurnaliștii care lucrează acolo?” Riss întreabă în redacție. „Libertatea de exprimare devine un element de lux”, a concluzionat el.

Jurnalistul Nicolino a făcut apel la președintele Macron: „Este corect să fim forțați să ne privatizeze libertatea și securitatea prin plata unui serviciu privat de securitate?”

Președintele Macron și-a exprimat dorința, de Anul Nou, cu privire la presă, declarând că, „După ce am auzit apelul lor, am cerut ministerului de Interne să evalueze riscul și să ofere securitate jurnaliștilor dacă riscul este confirmat”.

Între timp, cei care se identifică cu motto-ul „Je Suis Charlie” s-a redus de la 71% în urmă cu doi ani la 61% astăzi, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Național pentru Opinii Publice (IFOP). Francezii educați sunt cei mai puțin susceptibili să-l susțină pe Charlie, a afirmat sondajul. Printre cei care nu susțin politica revistei, 38%, cred că satira ziarului „merge prea departe”.

5/5 - (16 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…