Acasă Extern Cuba a expulzat doi foști președinți de stat

Cuba a expulzat doi foști președinți de stat

Cuba a expulzat doi foşti preşedinţi, unul din Columbia și celălalt din Bolivia, şi a interzis accesul în ţară secretarului general al Organizaţiei Statelor Americane (OSA), în ajunul unei întâlniri organizate de disidenţa cubaneză la care intenţionau să participe, relatează AFP.

Foștii președinți, columbianul Andres Pastrana şi bolivianul Jorge Quiroga au aterizat miercuri la Havana, dar nu au primit dreptul de a pe teritoriul Cubei şi au fost constrânşi să părăsească țara.

„Dictatura cubaneză ne-a expulzat astăzi (miercuri) din insulă pentru că am apărat principiile democratice ale regiunii. Lupta noastră continuă”, a scris pe Twitter Andres Pastrana.

Andres Pastrana a declarat la radioul W din Columbia că expulzarea este un răspuns la criticile sale cu privire la actuala criză politică şi economică din Venezuela preşedintelui Nicolas Maduro, un aliat important la Cubei.

Cei doi foşti preşedinţi s-au deplasat în Cuba pentru a reprezenta foşti guvernanţi din cadrul IDEA (Iniţiativa democratică a Spaniei şi Americilor), distinsă în acest an cu Premiul „Oswaldo Paya, libertate şi viaţă”, în memoria liderului opoziţiei cubaneze decedat în 2012 într-un accident de maşină.

Din organizația IDEA fac fac parte foşti responsabili politici, printre care spaniolii Felipe Gonzalez, Jose Maria Aznar sau columbianul Alvaro Uribe.

Zece foşti preşedinţi şi-au confirmat prezenţa la ceremonia de decernare a premiului, precum şi secretarul general al OSA, Luis Almagro, laureat în 2017, dar care nu a primit permisiunea să intre în Cuba

Fiica lui Oswaldo Paya, Rosa Maria Paya, a declarat că militează pentru o schimbare de guvern în Cuba şi vede în aceste decizii „un alt semn despre natura despotică a acestui guvern”.

Regimul cubanez a făcut cunoscut miercuri, prin intermediul jurnalului oficial Granma, că Luis Almagro, critic al guvernului venezuelean şi preşedintelui cubanez Raul Castro, nu este binevenit pe insulă.

Cuba a fost exclusă din OSA în ianuarie 1962 şi, în pofida readmiterii sale în 2009, refuză să se alăture celorlalte state, considerând că este un „minister al coloniilor” SUA.

Partidului Comunist Cubanez a spus că membrii IDEA sunt foşti preşedinţi de dreapta „corupţi”, „escroci” şi „responsabili de moartea a zeci de mii de persoane”, conform cotidianului Granma.

 

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…