Acasă Extern Ecologiștii au pierdut procesul cu Norvegia

Ecologiștii au pierdut procesul cu Norvegia

O instanță norvegiană a susținut planurile guvernului de a explora petrolul din Arctica, într-un proces al grupurilor de protecția mediului.

Eliberarea licențelor de explorare a petrolului a încălcat dreptul constituțional la un mediu sănătos, au spus grupurile de mediu.

Cele 10 licențe au fost eliberate în 2016 pentru a explora Marea Barents deasupra cercului Arctic.

Norvegia încearcă să înlocuiască producția din câmpurile sale umede din Marea Nordului și din Marea Norvegiei.

Deși a semnat în 2015 acordul de la Paris privind schimbările climatice, Norvegia este cel mai mare producător și exportator de petrol și gaze din Europa de Vest.

Greenpeace spune că firmele globale de pe piața energiei au descoperit mai mult petrol și gaze decât are nevoie omenirea.

Statul a fost exonerat de cheltuieli

Norvegia a acordat licențele în luna mai 2016 către 13 companii, printre care compania petrolieră de stat Statoil, companiile americane Chevron și ConocoPhillips și Lukoil din Rusia.

Greenpeace, alături de grupul Natură și Tineret, a susținut că licențele au fost acordate cu încălcarea acordului de la Paris și a constituției norvegiene.

Ei au acuzat Norvegia de încălcarea unui articol din constituției țării, modificată în 2014, care garantează dreptul la un mediu sănătos.

„Argumentul organizațiilor de mediu că planul încalcă articolul 112 al Constituției nu a reușit”, se afirmă în decizia judecătoriei din Oslo. „Statul, reprezentat de Ministerul Petrolului și Energiei, este exonerat”.

Instanța a decis, de asemenea, că Norvegia nu poate fi trasă la răspundere pentru emisiile de CO2 generate de hidrocarburile exportate în alte țări.

Acordul de la Paris vizează limitarea încălzirii globale cauzate de gazele cu efect de seră provenite de la arderea combustibililor fosili sub 2C (3.6F) față de nivelurile preindustriale și până la 1.5C, dacă este posibil.

5/5 - (14 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …