Acasă Tehnologie Kilogramul a pierdut în greutate

Kilogramul a pierdut în greutate

Etalonul pe baza căruia se stabileşte kilogramul a arătat că instrumentele folosite în mod curent pentru calcularea masei au pierdut în greutate, așa că standardul nu va mai avea la bază un obiect fizic, ci constante fundamentale, anunţă publicația Scientific American.

Reprezentanţi din 57 de ţări vor vota în luna noiembrie, la Versailles, în Franţa, pentru noile reguli de stabilire a sistemelor de măsurare, pe baza unor calcule luând în considerare constante fundamentale.

Obiectul pe baza căruia este stabilită măsurarea masei este un cilindru fabricat în 1879, dintr-un aliaj de platină (90%) şi iridiu (10%). Prototipul internaţional al kilogramului este păstrat într-o cameră etanşă de la sediul BIPM (Bureau international des poids et measures).

Până în prezent, kilogramul, ca unitate de măsură a masei, era definit ca fiind egal cu masa prototipului în Sistemul Internaţional de Unităţi de Măsură. Întrucât obiectul original este considerat de o importanţă uriaşă, specialiştii au folosit mai multe copii ale acestuia.

Problema este că, cel mai recent când etalonul a fost comparat cu aceste copii de lucru, kilogramul original s-a dovedit un puțin mai greu decât acestea (5/100 de milioane mai greu). Explicaţia este că, de câte ori este aşezată pe un cântar fiecare copie pierde câţiva atomi de metal.

Întâlnirea specialiștilor îşi propune să ofere, totodată, noi definiţii pentru amper (unitatea pentru măsurarea curentului electric), kelvin (pentru temperatură) şi mol (cantitatea de substanţă).

Calculele vor vor avea la bază constanta Planck, numărul lui Avogadro şi constanta Boltzmann.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…