Acasă Extern Fostul șef al Apărării SUA despre summitul Trump-Kim

Fostul șef al Apărării SUA despre summitul Trump-Kim

Fostul Secretar american al Apărării, Bill Perry, care a negociat cu Coreea de Nord acum o generație, urmărește trei semne care arată dacă summitul dintre președintele Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un este un succes.

Primul lucru pe care trebuie să-l urmărești este reacția interpesonală dintre cei doi lideri, a spus Perry într-o intervenție acordată agenției de știri Reuters.

„Ne putem imagina o situație în care ambii lideri sunt nemulțumiți, așa că întrevederea trebuie să se încheie într-o notă cordială”, a spus Perry.

„În al doilea rând, trebuie să se pună de acord asupra unor declarații de principiu cu privire la armele nucleare din Peninsulei Coreenă și, în al treilea rând, trebuie să înceapă procesul de denuclearizare: pași reali în această direcție, convenind asupra primilor pași”, a spus fostul Secretar al Apărării.

Președintele Trump a spus că va ști în primul minut dacă poate sau nu poate face o înțelegere cu Kim Jong-un.

„Sper că are dreptate”, a spus Perry, care a negociat cu Coreea de Nord în timpul președinției lui Bill Clinton în anii 1990.

Negocierile din epoca Clinton au condus la o înțelegere prin care tatăl lui Kim, Kim Jong-il, a fost de acord să renunțe la un program nuclear în schimbul energiei furnizate din străinătate.

Afacerea s-a prăbușit sub succesorul lui Clinton, George W. Bush, care a concluzionat că Phenianul înșeală SUA. Bush a încercat să stabilească un nou acord, dar nu a reușit niciodată, iar Coreea de Nord a urmărit în mod deschis armele nucleare.

„Nu cred că este o idee proastă de a începe mai întâi cu concepte mari și apoi de a rezolva detaliile”, a spus Perry. „Dacă rezultă un acord privind începerea unui proces care duce la denuclearizarea completă, aceasta este o realizare majoră”.

Detaliile sunt, de fapt, prea complexe pentru a intra în detalii ce doi lideri Trump și Kim, în mod ideal, o dată cu întâlnirea lor va avea loc și întâlnirea oficialilor cu privire la aspectele tehnice, un proces care va dura „mai mulți ani”.

Bill Perry a susținut un discurs la Conferința nucleară a Forumului luxemburghez de la Geneva. În discursul său de la conferință, el a spus că liderii nord-coreeni au fost determinați, în legătură cu summitul Trump-Kim, de dorința lor de a rămâne la putere.

„Sunt despotici, sunt nemiloși, sunt cruzi față de propriul lor popor, dar nu sunt nebuni”, a spus fpstul Secretar de stat american al Apărării.

Când Bill Perry a negociat cu nord-coreenii, ei au căutat în mod public beneficii economice pentru economia lor fragilă. Dar, ceea ce le-a atras atenția a fost normalizarea relațiilor diplomatice cu Statele Unite și încheierea războiului coreean.

”Președintele Trump ar fi foarte înțelept să arate dorința de a oferi ceva în această direcție”, a spus Perry, dar concesiile trebuie făcute treptat, începând cu un pas reversibil pentru a stabili o prezență diplomatică a SUA care să lucreze în ambasada altei țări.

„Putem să o punem planul în scenă și, dacă nu merge, dacă nu beneficiem de acest lucru, ne putem retrage din nou. Dacă se întâmplă să ne descurcăm, atunci putem duce, în cele din urmă, ambasadă în Phenian. ”

Coreea de Nord ar trebui să fie invitată să se alăture Tratatului de neproliferare nucleară pe care l-a abandonat în 1994 și ar trebui să fie obligată să adere la Tratatul de interzicere testelor, chiar dacă Statele Unite nu sunt membre în aceată organizație.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…