Acasă Extern Grecia scoate armata pentru a apăra granița de migranți

Grecia scoate armata pentru a apăra granița de migranți

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a scris pe Twitter că Grecia va apăra granițele Uniunii Europene și i-a avertizat pe migranți că îi va respinge dacă încearcă să treacă frontiera. De partea grecească a graniței au apărut soldați înarmați cu gaze lacrimogene și bombe sonore.

Forțele de ordine au recurs la gaze lacrimogene și tunuri cu apă duminică după-amiază pentru a dispera migranții, care au răspuns cu pietre și alte obiecte. Potrivit autorităților, au fost opriți să treacă granița peste 15.000 de oameni în doar două zile.

Grecia vrea să obțină ajutor de la Uniunea Europeană pentru a își proteja granițele, frontiera greacă și cea bulgară fiind și granițele UE. Stelios Petsas, purtător de cuvânt al guvernului grec, a acuzat Turcia nu respectă tratatul încheiat cu UE în 2016, însă Ankara spune că UE nu respectă acordul.

Franţa este solidară cu Grecia şi Bulgaria în criza migraţiei

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a subliniat că ţara sa este solidară cu Grecia şi Bulgaria în criza migraţiei, semnalează luni AFP, potrivit agerpres.

”Deplină solidaritate cu Grecia şi Bulgaria, Franţa este gata să contribuie la eforturile europene pentru a le acorda rapid asistenţă şi pentru a apăra frontierele’, a scris Macron într-un mesaj difuzat în reţeaua Twitter duminică seara. ‘Trebuie să acţionăm împreună pentru a evita o criză umanitară şi a migraţiei”, a adăugat el.

Grecia şi Bulgaria se confruntă cu un val de migranţi din Turcia, după ce Ankara a anunţat săptămâna trecută că nu va mai împiedica refugiaţii să intre în Uniunea Europeană.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a exprimat sâmbătă îngrijorarea UE faţă de fluxul necontrolat de migranţi din Turcia.

”Prima noastră prioritate în această fază este să ne asigurăm că Grecia şi Bulgaria primesc sprijinul nostru deplin. Suntem gata să oferim un ajutor suplimentar, în special prin intermediul Frontex (agenţia europeană de control al frontierelor) la frontierele terestre”, a arătat ea, tot pe Twitter.

Autorităţile elene şi bulgare au întărit securitatea la frontierele cu Turcia după ce Ankara a reacţionat la moartea a peste 30 de militari turci în urma unor lovituri aeriene în Siria făcând cunoscut că nu va mai opri migranţii.

Premierul bulgar Boiko Borisov s-a întâlnit luni la Ankara cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre migraţie în contextul situaţiei din provincia siriană Idlib, unde forţele militare ale Turciei se confruntă cu cele ale regimului de la Damasc, susţinut de Rusia.

Bulgaria şi Turcia au relaţii diplomatice şi economice privilegiate, însă guvernul de la Sofia a ordonat din 2016 construcţia unui gard de-a lungul frontierei comune de aproximativ 250 de kilometri, pentru a împiedica trecerea migranţilor.

Turcia acuză UE că nu respectă tratatul din 2016

Turcia a încheiat în 2016 un tratat de 6 miliarde de euro cu Uniunea Europeană, și s-a angajat să oprească valurile de refugiați să intre în Europa, contra ajutorului financiar. Autoritățile de la Ankara au acuzat ulterior UE că nu și-a respectat partea din înțelegere și Erdogan a amenințat constant că va deschide granițele pentru migranți dacă țara sa nu va primi ajutor internațional.

Turcia găzduiește 3,6 milioane de refugiați sirieni, dar și alții din Africa, Asia și Orientul Mijlociu.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…