Acasă Extern Ierusalim, loc sfânt pentru trei religii

Ierusalim, loc sfânt pentru trei religii

Președintele american, Donald Trump, recunoaște Ierusalimnul drept capitală a Israelului după șapte decenii de la înființarea statului.

Ierusalimul este locul sfânt pentru trei religii:

Pentru evrei, Ierusalimul este locul în care se află Templul lor . De fiecare dată când au fost exilați din  Ierusalim, capitala lor cultică și politică în vremuri străvechi, au visat să se reîntoarcă, iar termenul „Sion”, numele unuia dintre dealurile orașului, a devenit o metonimie nu numai pentru orașul în sine, ci pentru Țara Israelului în general și a numelui mișcării moderne ”sioniste” care solicita stabilirea unui stat evreiesc. Evreii își pot urmări genealogia în istorie până la regele David, care a întemeiat monarhia unită în Ierusalim și ai căror descendenți, conform Bibliei evreiești, îl va include pe Mesia.

Pentru creștini, mesia – Isus Hristos a murit și s-a întors la viață în Ierusalim.

Pentru musulmani, Ierusalimul a fost destinația profetului Mohammed în Călătoria lui de Noapte, de unde s-a urcat în cer să vorbească cu Dumnezeu; locul este identificat cu Moscheea Al-Aqsa -„cea mai îndepărtată moschee”.

Pentru fiecare dintre aceste religii, există un loc în Cetatea Veche a Ierusalimului, care este cel mai sacru, și este punctul central al credinței și angajamentul lor cel mai puternic și mai profund. Pentru evrei, este Sfânta Sfintelor, a cărei locație precisă nu este cunoscută, făcând Templul Muntelui în întregime  a fi considerat sfânt. Pentru creștini, este  Calvarul, unde a fost răstignit Isus, care, pentru majoritatea adepților, se află în ceea ce este astăzi Biserica Sfântului Mormânt. Iar, pentru musulmani, Al-Aqsa se refere la întregul Haram al-Sharif (numele arab pentru Templul Muntelui).

Liderii sioniști timpurii, dintre care mulți erau laici, erau ambivalenți față de Ierusalim. Theodor Herzl a imaginat capitala statului evreu fiind pe Muntele Carmel, în nord. În cartea sa din 1989, „Ierusalimul: orașul oglinzilor”, Amos Elon descrie modul în care Herzl, precum și teoreticianul sionist Ahad Ha’am și tânărul David Ben-Gurion au fost dezamăgiți de legătura evreilor cu Ierusalimul.

Națiunile Unite, la 29 noiembrie 1947, au împărțit Palestina în două state, unul arab și unul evreu, pentru Ierusalim (care la acea dată avea o majoritate evreiască) intenția era ca acesta și împrejurimile sale (inclusiv Betleemul) să devină un teritoriu administrativ internațional – un ”corpus separatum”. Evreii au acceptat planul, iar Ben-Gurion a menționat că pierderea Ierusalimului ca parte a Israelului suveran a fost „prețul pe care trebuie să-l plătim” pentru un stat în restul țării.

Când arabii au respins planul de împărțire și au lansat un război împotriva Israelului, acesta din urmă nu se mai considera obligat de granițele stabilite de planul ONU. În timpul Războiului de Independență, Israelul și-a îmbunătățit poziția strategică, iar în Ierusalim, când au fost trasate liniile de încetare a focului, Israelul a ocupat partea de vest a orașului, iar Iordania estul orașului, inclusiv orașul vechi , unde se află Zidul de Vest și Muntele Templului.

În mod oficial, ONU a rămas cu planul său de internaționalizare de după război, dar Israelul și Iordania au preferat să păstreze orașul divizat.

Deși Iordania și Israelul au făcut încercări de a ajunge la un acord asupra Ierusalimului, ambele părți au luat măsuri unilaterale care au făcut ca acest acord să fie atins. Israelul a anexat Ierusalimul de Vest la teritoriul său pe 5 decembrie 1948 și a declarat orașul capitala țării o săptămână mai târziu. Iordania a anexat Ierusalimului de Est pe 13 decembrie 1948 și a numit Ierusalimul a doua capitală a țării, deși Ierusalimul a fost neglijat până în războiul de șase zile.

În decursul celor 19 ani, de la declararea statului Israel până la războiul din 1967, un statu quo de statalitate a Israelului a predominat în Ierusalim. Atâta timp cât această situație a persistat și Israelul a rămas într-o stare de război cu lumea arabă, nu s-a ajuns la un acord cu privire la Ierusalim. Prin urmare, problema Ierusalimului a rămas deschisă și, oficial, orașul nu a fost recunoscut ca parte a teritoriului israelian sau iordanian. Acest lucru a determinat statele lumii să nu își deschidă ambasade la Ierusalim pentru a nu prejudicia viitoarele reglementări politice.

Apoi a venit Războiul de șase zile, când Israelul a luat în stăpânire Ierusalimul iordanian și a extins granițele orașului în nord, est și sud, pentru a prelua o serie de cartiere arabe care nu făceau parte istoria Mitropoliei Ierusalimului. De-a lungul anilor, Israelul și-a mutat toate birourile guvernamentale în Ierusalim, plasând multe dintre ele în secțiunea estică a orașului. A realizat construcții rezidențiale extinse și a adoptat o serie de politici care garantează că niciun guvern nu va putea să cedeze părți din Ierusalim unui stat palestinian.

În ultimele decenii, poziția Israelului s-a întărit. Comunitatea internațională nu a putut să oprească pașii unilaterali ai Israelului în Ierusalimul de Est sub forma a zeci de mii de apartamente în cartierele evreiești noi din est. Iar palestinienii nu vor să facă compromisuri cu privire la Ierusalimul de Est.

Deși israelienii și palestinienii negociază de peste 25 de ani, discuțiile despre Ierusalim nu au ajuns prea departe. Părțile nu pot decide asupra unui plan reciproc agreat  cu privire la suveranitatea în Ierusalim sau asupra oricărui alt aranjament acolo.

Ierusalimul este un butoi de cu pulbere, iar cea mai mică greșeală poate declanșa un război religios. Conflictul arabo-israelian nu va fi rezolvat până când problema Ierusalimului nu va fi rezolvată.

4.4/5 - (13 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Virginia Mircea
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Viitorul geopolitic al Rusiei

Cartea analistului politic rus Aleksandr Dugin ”Fundamentele geopoliticii: viitorul geopol…