Acasă Mediu Ploaia conține milioane de bacterii și viruși

Ploaia conține milioane de bacterii și viruși

Aerul proaspăt al ploii nu este atât de curat pe cât credem. Virușii și bacteriile ajung în atmosferă în cantități enorme, un studiu a cuantificat miliarde de microorganisme care se află în ploaia ce cade zilnic pe pământ.

Timp de decenii, viruși identic genetic au fost găsiți în părți foarte îndepărtate ale lumii. Oamenii de știință au stabilit că microorganismele aflate în particulele de aer din atmosferă sunt transportate de curenții de aer pe distanțe lungi înainte de a fi aduse de ploaie pe pământ.

„Cu aproximativ 20 de ani în urmă, am început să găsim viruși asemănători din punct de vedere  genetic, în medii foarte diferite, în întreaga lume”, a spus Curtis Suttle, autor principal al noului studiu publicat în International Society for Microbial Ecology Journal de la  Universitatea British Columbia. „Această preponderență a virușilor de lungă durată care călătoresc în atmosferă explică de ce virușii din atmosfera unui continent sunt găsiți pe un alt continent”.

Mecanismul era cunoscut, în principiu, dar nu se cunoștea  câți viruși și bacterii folosesc această modalitate de răspândire. Cercetatori de la Universitatea British Columbia, Universitatea Granada și Universitatea de stat din San Diego,au cuantificat în noul studiu numărul microorganismelor din nori.

Pentru a face deplasări pe distanțe lungi, microorganismele trebuie să treacă prin capriciile sistemelor meteorologice ale Pământului, ceea ce înseamnă altitudini de 2.500 la 3.000 m. Cercetătorii și-au înființat stația de lucru în munții Sierra Nevada din Spania, care ating aceste înălțimi.

Acolo au descoperit că peste 800 de milioane de viruși și zeci de milioane de bacterii se se depun pe metru pătrat pe zi, în stratul de graniță planetară al atmosferei. În unele cazuri, rata de  viruși pe metru pătrat este de până la 461 de ori mai mare decât cea a bacteriilor. Cercetătorii spun că acest lucru este posibil deoarece virușii se pot lipi de particule mai mici decât bacteriile, ceea ce înseamnă că aceștia pot călătorii pe calea aerului distanțe foarte lungi. Majoritatea virușilor au arătat că sunt pulverizați în aer prin particulele de ploaie care cat pe pământ.

„Bacteriile și virușii sunt în mod obișnuit depozitați înapoi pe Pământ prin intermediul ploii și prin intruziunea prafului din Sahara”, a spus Isabel Reche, autor al studiului.

 

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Mediu
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…