Acasă Extern Guvernul Siriei respinge comisia ONU de modificare a constituției

Guvernul Siriei respinge comisia ONU de modificare a constituției

Guvernul Siriei a respins, marți, eforturile Națiunile Unite de formare a comisiei pentru rescrierea constituției țării.

„În calitate de stat, nu suntem obligați și nici nu avem nicio legătură cu nici un comitet care nu este format, condus și constituit de Siria”, a declarat Ayman Soussan, un asistent al ministrului de externe sirian, la o conferință de presă de la Damasc.

„Noi nu suntem legați cu nimic de ceea ce este format de părți străine, indiferent de numele sau de statul lor, nu suntem obligați și nu ne interesează”, a adăugat el.

Participanții la congresul de la Sochi, o piesă centrală a eforturilor diplomatice ale Rusiei, aliat al Damascului pentru a pune capăt războiului, au convenit pe 30 ianuarie să înființeze Comitetul constituțional de la Geneva și să organizeze alegeri democratice în Siria.

Staffan de Mistura, trimisul ONU  pentru Siria, a declarat la Sochi că va decide criteriile pentru membrii comisiei și va selecta aproximativ 50 de persoane din guvern, opoziție și grupuri independente.

Principalul grup de negociere al opoziției, care a boicotat ședința de la Sochi, a declarat ulterior că va coopera cu formarea unui Comitet constituțional atâta timp cât acesta va fi sub auspiciile ONU.

Guvernul Siriei a spus atunci că a salutat rezultatele reuniunii de la Sochi, dar nu a făcut nici o mențiune despre Comitetul constituțional sau despre un apel la alegeri democratice.

„De Mistura este reprezentant ONU pentru a facilita nu pentru a fi mediator pentru partidele politice”, a declarat Soussan, marți.

Până în prezent s-au desfășurat nouă runde de convorbiri  pentru pace sub egida ONU, majoritatea au avut loc la Geneva, dar nu au reușit să aducă laolaltă părțile aflat în conflictul care durează de șapte ani, care a ucis sute de mii de oameni și a condus milioane de refugiați.

Rusia a creat un proces diplomatic paralel, care este privit cu suspiciune de o mare parte a opoziției siriene.

Guvernul președintelui Bashar al-Assad, în anul 2012, a anunțat că alegătorii au aprobat în mod covârșitor o nouă constituție în urma unui referendum.

Noua lege fundamentală a menținut puterea reală în cadrul președinției, dar a renunțat la o clauză care, de fapt, acordă Partidului Baath a lui Assad monopol asupra puterii.

 

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …