Acasă Tehnologie Computerul cuantic, noua armă pentru supremația lumii

Computerul cuantic, noua armă pentru supremația lumii

Planurile militare de dominare a lumii planifică să transforme computerele cuantice în arme puternice.

Oamenii de știință chinezi au dezvoltat un prototip al unui nou computer cuantic și promite să creeze o versiune la fel de puternică ca cel mai dezvoltat supercomputer din lume până în 2020.

Anul trecut, ciberneticienii chinezi au anunțat că au creat un computer cuantic care este mai rapid decât generația timpurie a computerelor convenționale de la mijlocul secolului XX.

Inovația, dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hefei și prezentată în luna mai, la Shanghai, este inovatoare deoarece folosește particulele care interacționează la nivel subatomic pentru a face calcule. Computerele convenționale utilizează  electronica, comutatoarele și codul binar.

Spre deosebire de computerele convenționale pe bază de cipuri de siliciu, care furnizează date într-una din cele două stări (1 sau 0), computerele cuantice permit existența simultană a datelor în ambele stări, oferind computerelor cuantice posibilitatea de a menține exponențial mai multe informații.

Computerele cuantice folosesc biți cuantici numiți „qubits” – unitatea de informații cuantice analoagă bitului clasic. Puterea de calcul a unui calculator cuantic crește exponențial, deoarece crește numărul de biți cuantici (sau „qubits”) care pot fi manipulați. În consecință, un calculator cuantic cu 50 de qubits ar fi mai puternic decât cel mai rapid supercomputer care există astăzi.

Oamenii de știință chinezi au spus că fac progrese rapide și că se așteaptă să construiască un calculator cuantic la fel de puternic ca un laptop obișnuit până la sfârșitul anului 2017 și cel mai puternic supercomputer din lume până în 2020. Ciberneticienii chinezi au declarat că prototipul computerului cuantic este de peste 24.000 de ori mai rapid decât computerul care operează în sistem binar.

Tehnologia avansată are o importanță deosebită pentru sfera militară, unde se discută posibila utilizare a computerelor cuantice mult mai frecvent decât în sfera civilă. Statele considerate mari puteri se străduiesc să fie primele care creează astfel de computere.

Aplicația militară și cea mai evidentă pentru un calculator cuantic modern și complet funcțional este capacitatea de a se angaja în hacking aproape instantaneu în serverele militare criptate și cei care controlează sistemele naționale de infrastructură ale probabilului inamic. În cazul unui conflict militar, dacă un stat ar avea această capacitate ar oferi o parte un avantaj uriaș..

Analiștii americani privind securitatea informatică au confirmat faptul că alte țări sunt interesate să extragă informații din sistemele americane și așteaptă apariția unor sisteme cuantice care le-ar permite să aibă acces la cele mai criptate secrete americane.

Viteza de calcul și prelucrare a datelor pe care sistemele cuantice le vor permite va „îmbunătăți în mod semnificativ activitatea autovehiculelor autonome fără pilo, cărora le vor fi încredințate operațiunile militare în viitorul previzibil.

Computerul cuantic va ajuta roboții militari să ia decizii mai repede, să lucreze mai precis, vor vedea mai bine câmpul de luptă și țintele, vor calcula mai bine decât roboții inamici, ceea ce le va asigura câștigarea bătăliilor

Computerele cuantice vor fi utilizate în diferite etape ale designului de noi arme,de  materiale noi și chiar în dezvoltarea de noi strategii pentru război. Proiecțiile Battlefield sunt un alt domeniu unde pot fi aplicate computerele cuantice.

Datorită beneficiilor oferite de computerele cuantice multe state: Sua, China, Rusia, Canada, Japonia, Israel și Europa, se străduiesc să obțină prima poziție.

SUA și China au abordări diferite

Experții americani au comparat victoria în crearea celui mai mare calculator cuantic cu aselenizarea pe Lună.

Într-un interviu recent pentru National Review, dr. Chad Rigetti, fost membru al grupului de cercetare al companiei cuantice de calcul și acum directorul executiv al companiei Rigetti Computing a subliniat că „superioritatea calculului este fundamentală pentru superioritatea economică pe termen lung, privind siguranța și securitatea.”

Statele Unite, a spus Rigetti, trebuie să aibă o strategie care să vadă calculul cuantic „ca o modalitate de a recâștiga superioritatea americană în calculul de înaltă performanță”.

În prezent, se crede că liderii în acest domeniu sunt companii precum Microsoft, Intel, IBM, D-Wave și Google.

Anul trecut, oficialii Casei Albe au recunoscut că superioritatea Washingtonului în domeniul tehnologiei informațiilor a fost „sub asediu” și că au fost necesare mai multe investiții în special în domeniul tehnologiilor cuantice. Cifrele educaționale din domeniul științei sunt indicative, în prezent, instituțiile de învățământ din SUA produc puțin peste jumătate de milion de absolvenți în știință, tehnologie, inginerie și matematică. În China, această cifră este deja de 4,7 milioane de absolvenți și este în crește.

China lansează deja sateliți cu sisteme de comunicații cuantice, construiește radare cuantice, linii de comunicații cuantice de sute de kilometri și investește în crearea celor mai rapide supercomputere din lume.

Europa se concentrează asupra creării propriului computer cuantic în următorii zece ani, investind echivalentul a circa un miliard de dolari în programul pilot Quantum Technologies Flagship.

Cheltuielile din bugetul statului, în SUA, în domeniul dezvoltărilor cuantice sunt în prezent mai mici de 200 milioane de dolari. Statele Unite își leagă toate speranțele succesului lor de corporațiile private. Spre deosebire de SUA, care și-a mărit considerabil cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare a unor arme de perspectivă, China se axează pe investiții pe termen lung într-o gamă restrânsă de domenii avansate, cu proiecte detaliate.

Dacă China reușește să devină liderul „revoluției cuantice”, imaginea geopolitică și militară din lume se va schimba dramatic”.

 

5/5 - (15 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…