Acasă Economie SUA amenință cu sancțiuni Nord Stream 2

SUA amenință cu sancțiuni Nord Stream 2

Gazoductul Nord Stream 2 este un joint-venture între Gazprom, compania de gaze a Rusiei și cinci companii europene, printre care Engie din Franța, OMV AG din Austria, Uniper și Wintershall din Germania, precum și Royal Dutch Shell. Berlinul și UE și-au exprimat în mod repetat interesul pentru implementarea proiectului.

Vorbind la un briefing de presă miercuri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, a spus că Administrația Trump se opune proiectului energetic Nord Stream 2, despre care a afirmat că subminează securitatea energetică europeană.

„Așa cum mulți oameni știu, ne opunem proiectului Nord Stream 2, guvernul american face acest lucru. Credem că proiectul Nord Stream 2 ar submina securitatea și stabilitatea energetică globală a Europei, ar oferi Rusiei un alt instrument de presiune asupra țărilor europene, ca Ucraina „, a spus Nauert.

Nauert nu a exclus faptul că SUA ar putea să sancționeze companiile implicate în construcția conductei de gaze.

„La Departamentul de Stat am petrecut mult timp vorbind cu partenerii și aliații noștri din străinătate pentru a le explica ramificațiile CAATSA (Legea împotriva adversarilor prin intermediul sancțiunilor din SUA) și cum poate sancționa o persoană sau o companie sau o țară și am fost clari că măsurile ferme împotriva sectorului rusesc de export al energiei ar putea – dacă se angajează într-o astfel de afacere –fi supuse sancțiunilor”, a adăugat ea.

Remarcile au venit la aproape o saptamană după ce un grup de 39 de senatori americani a trimis o scrisoare Secretarului Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, căruia i-au cerut sa blocheze constructia Nord Stream 2.

Senatorii i-au cerut lui Mnuchin să folosească puterea executivă, incluzând o prevedere în cadrul CAATSA pentru identificarea și sancționarea entităților americane și străine care susțin sau extind rolul „aproape monopolist al Gazprom-ului energetic al Rusiei în furnizarea de energie aliaților Statelor Unite”.

Anul trecut, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că SUA intenționează să îngroape Nord Stream 2 pentru a-și promova proprii furnizori și că proiectul nu ar trebui să fie politizat.

„Cea mai pragmatică este poziția Statelor Unite, care dorește să îngroape acest proiect cu tot felul de decizii, instrumente, sancțiuni juridice, având un impact ambiguu asupra Uniunii Europene”, a spus el.

Lege CAATSA a fos adoptată în vara anului 2017, iar Trezoreria SUA a citat săptămâna trecută legea CAATSA ca fundament pentru noil sancțiuni împotriva a 19 persoane din Rusia și a cinci entități rusești.

Ministrul german de externe Sigmar Gabriel a spus că Berlin consideră noile sancțiuni SUA împotriva Rusiei ca inacceptabile și contradictorii intereselor germane.

Sigmar a spus că politica Washingtonului este de a „promova agresiv interesele economice ale SUA în chestiuni legate de politica externă” și a subliniat că Germania nu poate accepta efortul Washingtonului de a „împinge gazul rusesc de pe piața europeană” pentru a-și vinde propriul gaz.

Obiectivul Nord Stream 2 este de a livra anual peste 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale rusești către Uniunea Europeană prin Marea Baltică. Proiectul este planificat să fie încheiat înainte de sfârșitul anului 2019.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…