Acasă Extern Sarkozy a primit 42 de milioane de lire sterline de la Gaddafi

Sarkozy a primit 42 de milioane de lire sterline de la Gaddafi

Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, se află în custodia poliției  pentru că a primit 42 de milioane de lire sterline de la dictatorul libian Muammar Gaddafi pentru campania sa electorală din 2007 care l-a adus la Palatul Elysée.

Sarkozy este al doilea președinte al Franței după Jacques Chirac, condamnat în 2011, care are probleme cu legea.

Potențialul moștenitor al dictatorului libian Muammar Gaddafi, Saif al-Islam Gaddafi declara în martie 20111 pentru Euronews: „Sarkozy trebuie să dea înapoi banii pe care i-a acceptat din Libia pentru finanțarea campaniei sale electorale. Noi i-am finanțat campania și o putem dovedi(…) Primul lucru pe care îl solicităm acestui clovn este să dea banii înapoi poporului libian.”

Fiul lui Gaddafi menționa în interviul din 16 martie 2011 că Libia deține dovada finanțării campaniei prezidențiale a lui Sarkozy din 2007 și că Tripoli este gata să facă publice toate detaliile.

După 72 de ore de la publicarea interviului, pe 19 martie, la ora 18.45, a fost lansat un atac aerian asupra Libiei. Pe fondul manifestațiilor populare generate de „Primăvara Arabă” în Libia și a acuzațiilor despre represiunea lui Gaddafi asupra libienilor, Franța a lansat lovituri aeriene în Libia.

La scurt timp, Franței i s-au alăturat Statele Unite, Marea Britanie, Canada şi Italia.

Operațiunea militară asupra Libiei s-a făcut fără acordul NATO. Franța a anunțat că atacă Libia în baza unei rezoluții a ONU (nr.1973) și nu ca membră  NATO amenințată de Libia.

A fost primul conflict în care alte state musulmane – Qatarul și Emiratele Arabe Unite – s-au alăturat Occidentului.

Sarkozy a ajuns în arestul poliţiei judiciare din Nanterre (în apropiere de Paris), unde a fost audiat, pentru prima dată de la deschiderea anchetei judiciare în acest dosar, în aprilie 2013.

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…