Acasă Extern Ambasadorul britanic a ignorat invitația Kremlinului

Ambasadorul britanic a ignorat invitația Kremlinului

Kremlinul a declarat miercuri că decizia ambasadorului britanic de a ignora o informare rusă despre atacul cu un agent neurotoxic asupra fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale în Marea Britanie a arătat că Londra nu a vrut să asculte punctul de vedere al Moscovei.

Atacul cu un agent neurotoxic din Marea Britanie a înghețat legăturile dintre Londra și Moscova în cea mai gravă criză de după Războiul Rece. Marea Britanie a acuzat Rusia pentru atac, ceea ce Moscova neagă și ambele state și-au expulzat reciproc diplomații.

Un purtător de cuvânt al ambasadei britanice la Moscova a declarat miercuri că ambasadorul britanic, Laurie Bristow, nu va participa la briefing cu experți în domeniul controlului armelor de la Ministerul de Externe al Rusiei, dar că Londra intenționa să trimită pe altcineva.

„Este un alt exemplu viu al situației absurde atunci când se pun întrebări și este demonstrată o lipsă de a asculta chiar și răspunsurile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov reporterilor la conferința de presă.

Rusia, care până acum a refuzat să explice cum Novichok, un agent neurotoxic dezvoltat pentru prima dată de armata sovietică, a fost folosit pentru a-l ataca pe Skripal, a invitat ambasadorii străini la o conferință, miercuri, pentru a discuta cazul.

„Ambasadorul nu va participa și ne gândim dacă să trimitem un reprezentant la nivel de lucru”, a spus un purtător de cuvânt al ambasadei britanice.

Agențiile rusești de știri au raportat că și alți ambasadori, inclusiv cei ai Statelor Unite și Franței, nu au răspuns invitației.

Vorbind în timpul vizitei în Japonia, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Rusia dorește ca Marea Britanie să-i spună unde locuiește în prezent Skripal și fiica sa, Iulia.

Lavrov a spus că Moscova dorește de asemenea să știe de ce guvernul britanic a acuzat Rusia ca fiind responsabilă înainte ca ancheta poliției din Salisbury asupra incidentului era incompletă.

„Nu există nicio îndoială că actuala conducere britanică a abordat în mod conștient un mod de a submina relațiile ruso-britanice”, a declarat Lavrov într-o conferință de presă cu omologul său japonez, Taro Kono, din Tokyo, potrivit unei transcrieri pe site-ul web al ministerului rus de externe.

„Dacă acest lucru va continua sub forma unor noi acțiuni anti-ruse tangibile, atunci, desigur, nimeni nu a anulat principiul reciprocității. Ar fi bine pentru oricine și pentru (guvernul britanic) dacă s-ar opri să se mai agite și să se liniștească”, a spus ministrul Lavrov.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…