Acasă Extern Guvernul britanic, surprins de numărul românilor din regat: „Nu ştiam că sunt atât de mulţi”

Guvernul britanic, surprins de numărul românilor din regat: „Nu ştiam că sunt atât de mulţi”

Autorităţile britanice sunt surprinse de numărul mare de români care au depus cerere pentru statut de rezident în urma Brexitului. După ce 435.000 de români s-au înregistrat, ambasadorul Andrew Noble a dezvăluit că Guvernul de la Londra nici nu ştia că sunt atât de mulţi români în Regatul Unit.

„Comunitatea românească este unul dintre grupurile din Marea Britanie care a dat dovadă de mare încredere în Procedura de înregistrare a cetăţenilor UE. Au fost depuse mai multe cereri decât numărul românilor de care ştiam noi că este în Marea Britanie. Obişnuiam să spunem că sunt 400.000 de români în Marea Britanie.

Deja s-au înregistrat 435.000, adică 110 la sută. Numărul cererilor din partea polonezilor este la 60 la sută din câţi credem că sunt. Iar bulgarii sunt la 135 la sută”, a declarat Andrew Noble.

Şeful misiunii diplomatice a declarat că românii nu vor fi afectaţi deloc în urma ieşirii Marii britanii din Uniunea Europeană.

„Ca rezultat al Acordului de Retragere a apărut perioada de implementare, în timpul căreia aproape nimic nu se va schimba. Aproape totul rămâne la fel. Ce înseamnă aproape? Noi (n.red. – Marea Britanie) nu vom mai fi în Uniunea Europeană. Va exista o diferenţă fundamentală despre jurisdicţia Curţii Europene de Justiţie.

Cu privire la drepturile cetăţenilor, singura diferenţă remarcată este că Acordul de retragere nu stipulează în continuare drepturile tale, de cetăţean european, de a vota în alegerile locale şi europene.

Noi, în Marea Britanie, am acordat dreptul de vot în cadrul alegerilor locale şi cerem acest lucru şi din partea celorlalte 27 de state care rămân în UE. Trei ţări au acceptat deja, problema rămâne de discutat între noi şi Guvernul României”, a spus Noble.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…