Acasă Extern Trump declară că planul Brexit al premierului britanic ucide speranța unui acord comercial cu SUA

Trump declară că planul Brexit al premierului britanic ucide speranța unui acord comercial cu SUA

Președintele Donald Trump a criticat strategia Brexit a primului ministru Theresa May, spunând că probabil va ucide speranța unui acord comercial american-britanic, și ar fi trebuit să-i ceară sfatul despre cum să negocieze cu Uniunea Europeană.

Într-un interviu publicat cu doar câteva ore înainte de a se întâlni la  ceai cu regina Elisabeta vineri, președintele Trump a criticat rezultatele „foarte nefericite” ale negocierii Brexit.

„Dacă vor face o astfel de afacere, vom avea de-a face cu Uniunea Europeană în loc să ne ocupăm de Marea Britanie, așa că probabil va ucide afacerea”, a declarat Donald Trump pentru ziarul The Sun, deținut de Rupert Murdoch.

„Aș fi făcut-o cu totul altfel”, a declarat Donald Trump pentru The Sun, care i-a îndemnat pe cititori să susțină Brexit înainte de referendumul din iunie 2016. „De fapt, i-am spus Theresei May cum să procedeze, dar ea nu m-a ascultat”.

După o săptămână tumultoasă pentru premierul May, când ministrul pentru Brexit, David Davis, și ministrul de Externe, Boris Johnson, au demisionat în semn de protest față de planul Brexit, Donald Trump l-a lăudat pe Boris Johnson, spunând că „ar fi un mare prim-ministru”.

O astfel de critică publică din partea unui președinte american în timpul unei vizite în Regatul Unit subminează în mod public premierul în cadrul propriului partid, în țară și în străinătate.

În timp ce Marea Britanie se pregătește să părăsească UE pe 29 martie 2019, susținătorii Brexit au creat o relație specială cu Statele Unite, dorind formarea unor legături comerciale mai strânse cu cea mai mare economie din lume.

Mulți britanici au spus că planul premierului May de părăsire a Uniunii Europene este o trădare, inclusiv parlamentarii din Partidul Conservator – cu opinii divizate, care au avertizat că s-ar putea confrunta cu o schimbare a premierului.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Sarah Sanders a declarat că președintelui „îi place și o respectă foarte mult pe premierul May”, adăugând că în interviu a spus că „este o persoană foarte bună” și că, „nu a spus nimic rău despre ea”.

Brexit și Donald Trump

Pentru suporteri, președintele Trump și Brexit oferă perspectiva de a se desprinde de ceea ce consideră că sunt instituții și reguli învechite.

Dar pentru mulți diplomați britanici, Brexitul marchează prăbușirea unei strategii de 70 de ani de încercare de a echilibra integrarea europeană cu o alianță americană bazată pe schimburi comerciale și informații.

Președintele Trump a înfuriat frecvent politicienii britanici,  iar președintele Parlamentului britanic a spus că Donald Trump nu ar fi binevenit să se adreseze Camerei.

Peste 64.000 de persoane s-au înscris pentru a demonstra la Londra împotriva vizitei lui Donald Trump. Vineri, protestatarii au început pregătirile pentru a zbura peste Parlament cu un balon mare   pe care pe președintele este desenat ca un copilaș portocaliu.

Joi, președintele Trump a invocat personalitatea istorică a lui Winston Churchill în cadrul unui discurs adresat liderilor politici și oamenilor de afaceri prezenți la cina organizată la Palatul Blenheim, construit în secolul al XVIII-lea, unde s-a născut Churchill.

” Sir Winston Churchill a spus odată că „a avea Statele Unite ale Americii de partea noastră a fost, pentru mine, cea mai mare bucurie”, a declarat May pentru Trump, potrivit unui text al discursului ei, informează Reuters.

„Spiritul prieteniei și al cooperării dintre țările noastre, liderii noștri și poporul nostru sunt cele mai deosebite relațiile care au o lungă și mândră istorie”, a spus ea, adăugând că Statele Unite „nu sunt doar cei mai apropiați dintre aliați, ci cei dragi prieteni „, a spus premierul May, conform sursei citate.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…