Acasă Extern Un partid anti-UE a intrat la guvernare în Estonia

Un partid anti-UE a intrat la guvernare în Estonia

Guvernul de coaliţie din Estonia, care include un partid de extremă-dreapta, a depus luni jurământul de învestire în Parlament, în fața președintelui țării, Kersti Kaljulaid.

Coaliţia tripartită aflată la guvernare la Tallinn deţine 56 din cele 101 de mandate parlamentare.

Noul executiv al Estoniei condus de premierul Juri Ratas are în componență 15 membri, câte cinci posturi pentru fiecare partid care participă la guvernare.

Noul executiv, format din Partidul Centrist al premierului Juri Ratas, formaţiunea conservatoare Pro Patria (Isamaa) şi Partidul Conservator al Poporului (EKRE, extremă dreapta), a fost învestit miercuri în Parlament (Riigikogu), în prezența preşedintei Kersti Kaljulaid.

Este pentru prima dată când un partid anti-EU şi anti-imigraţie face parte dintr-un guvern al Estoniei, ţară membră a Uniunii Europene şi a NATO.

Retorica EKRE a divizat Estonia încă de când formațiunea a intrat în Parlament, în 2015.

EKRE pledează pentru abolirea legii care recunoaște uniunile civile între persoane de același sex, cere modificarea legii referitoare la avort și se opune cotelor de imigranți stabilite de Uniunea Europeană. A reușit însă să obțină 17,8 la sută din voturi în alegeri, devenind al treilea partid al țării.

Liderul EKRE, Mart Helme, în vârstă de 69 de ani, a fost numit ministru de interne, în timp ce fiul său, Martin, de 43 de ani, a devenit ministru de finanțe.

Urmas Reinsalu, de la partidul conservator Pro Patria, este noul ministru de externe, iar Apărarea a revenit aceluiași partid, acest post-cheie fiindu-i încredințat lui Juri Luik, care își continuă astfel mandatul.

EKRE susține că apără interesele etnicilor estoni din fosta republică sovietică, unde 25 la sută din cei 1,3 milioane de locuitori sunt etnici ruși care în mod tradițional votează pentru Partidul de Centru al premierului Juri Ratas.

Din noul guvern face parte o singură femeie.

Principala formaţiune de opoziţie va fi Partidul Reformei, de sorginte liberală, condus de Kaja Kallas, fiica fostului prim-ministru şi comisar european Siim Kallas. Acest partid a obţinut cele mai multe voturi în alegerile parlamentare din 3 martie, dar Kaja Kallas, desemnată inițial de președinte țării pentru funcția de prim-ministru, nu a reuşit să formeze un guvern. Dacă ar fi reușit să obțină sprijin parlamentar (a avut în alegeri 28,8 la sută din voturi, ceea ce i-a asigurat 34 de mandate), Estonia ar fi devenit prima țară europeană în care atât președintele, cât și premierul ar fi fost femei.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…