Acasă Intern Klaus Iohannis, la reuniunea Asociației Comunelor din România: Trebuie dezvoltat spiritul antreprenorial în mediul rural

Klaus Iohannis, la reuniunea Asociației Comunelor din România: Trebuie dezvoltat spiritul antreprenorial în mediul rural

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut luni, 17 februarie a.c., o alocuţiune în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, la invitația președintelui ACOR Emil Drăghici, primarul comunei Vulcana-Băi.

Președintele Iohannis a susținut că este nevoie de programe dedicate dezvoltării spiritului antreprenorial în mediul rural și de posibilități concrete de atragere a tinerilor în agricultură.

„Dacă tot vorbim despre bani, veți fi de acord cu mine că alocările de la bugetul de stat nu reprezintă singura sursă de finanțare a funcționării și dezvoltării autorităților locale.  Așadar, accesarea fondurilor europene trebuie să constituie o prioritate pentru fiecare administrație din România și mulți dintre dumneavoastră ați făcut lucruri admirabile cu acești bani”, a adăugat președintele Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a susținut că Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) nu trebuie desființat, ci regândit.

„Foarte mulți dintre dumneavoastră ați implementat, în comunele pe care le reprezentați, proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Și au fost bani mulți, uneori, și proiecte reușite în multe cazuri. Banii investiți eficient înseamnă întotdeauna dezvoltare, însă nu trebuie să trecem cu vederea neajunsurile acestui program. Tocmai de aceea, spun răspicat: acest program trebuie regândit, nicidecum desființat. Nu cred că este nimeni în această sală care dorește să mai asistăm la acordarea banilor pe criterii politice sau la decontarea unor lucrări fictive sau prost realizate. Risipa banilor publici trebuie stopată definitiv, iar acest lucru se poate realiza printr-o abordare coerentă și responsabilă”, a spus Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România.

Președintele Iohannis a afirmat că,  abandonul şcolar,  a depopularea satelor şi lipsa unor şcoli adecvate sunt probleme critice în România, iar rezolvarea acestora necesită o abordare integrată şi pe termen lung. Şeful statului a precizat că autorităţile locale trebuie să se implice pentru a oferi soluţii.

„Un alt subiect extrem de important la care vreau să fac referire este educaţia, un domeniu fundamental pentru viitorul României, care este, însă, marcat de numeroase disfuncţionalităţi. Investiţia în educaţie înseamnă investiţia în viitor, iar copiii din mediul rural trebuie să beneficieze de aceleaşi condiţii ca şi cei care învaţă în marile oraşe. Unul dintre obiectivele asumate prin proiectul „România Educată” este reducerea discrepanţelor dintre şcolile din medii diverse, ceea ce presupune, evident, finanţarea adecvată a şcolilor din mediul rural şi politici de atragere a cadrelor didactice”, a declarat Klaus Iohannis, luni la la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România.

Preşedintele României a adăugat că, atunci când vine vorba de educaţie, nu mai trebuie „să peticim”, ci să creăm programe concrete care să facă din învăţământul românesc unul adecvat secolului 21.

„Depopularea satelor, abandonul şcolar, accesul la educaţia timpurie, lipsa spaţiilor de învăţământ sigure reprezintă mari îngrijorări. Pentru a găsi soluţiile adecvate acestor probleme grave, unele chiar critice, este necesară o abordare integrată, pe termen lung, care să implice atât autorităţile centrale, cât şi pe cele de la nivel local. Cu alte cuvinte, să nu mai „peticim”, ci să creăm programe concrete, gestionate riguros şi, mai ales, predictibil, prin care şcoala românească de la sat să ajungă şi ea în secolul XXI”, a conchis președintele Iohannis.

De asemenea, premierul interimar Ludovic Orban a susținut o alocuțiune în cadrul acestei reuniuni, referindu-se la preocuparea Guvernului pentru asigurarea resurselor pentru bugetul consiliilor locale.

”Suntem în statut de Guvern interimar, deci practic nu avem capacitatea de a emite proiecte de legi sau ordonanțe de urgență, până la învestirea următorului Guvern. Putem să rezolvăm tot ce ține de legislația secundară, hotărâri de Guvern. De exemplu, pregătim hotărârea de Guvern, pe care o vom adopta probabil săptămâna viitoare, privind normele metodologice privitoare la asigurarea ca resursă pentru bugetul consiliilor locale și consiliilor județene a 80% dintre redevențele pe exploatările de suprafață de pe raza localităților. De asemenea, încercăm să asigurăm finanțarea lucrărilor prin Programul Național de Dezvoltare Locală, pe PNDL 2, sigur, cu rigoarea pe care am impus-o, astfel încât să avem convingerea că există o corespondență între situațiile de lucrări avizate și realitatea din teren, astfel încât să avem garanția că finanțăm lucrări efectiv efectuate”, a spus Ludovic Orban.

Premierul interimar a vorbit și despre calendarul alegerilor locale, afirmând că cel mai probabil acestea vor avea loc la data de 14 iunie.

Asociaţia Comunelor din România a fost înfiinţată în anul 1997, ca o asociaţie de autorităţi locale, având ca membri comunele din România. Numărul membrilor A.Co.R. este de 1750 comune, din toate judeţele României. Asociația acoperă 87% din teritoriul țării și 48% din populație, acționând în teritoriu prin intermediul filialelor județene (dintre care 39 au personalitate juridică).

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…