Acasă Economie Secretele fiscale ale Apple

Secretele fiscale ale Apple

Paradise Papers au dezvăluit că cea mai profitabilă firmă din lume, Apple, are o structură secretă care îi permite să evite impozitarea profiturilor de miliarde de dolari.

Paradise Papers este numele generic dat unui număr de 13 milioane de documente financiare offshore, apărute în presă ca urmare a unei scurgeri informative ce are ca sursă o firmă de avocatură. Documentele financiare pun în lumină secretele finanțării offshore.

Paradise Papers mai dezvăluie modul în care Apple a ignorat, în 2013, o sancțiune în Irlanda împotriva practicilor sale fiscale controversate prin cumpărarea de active într-un paradis fiscal.

Apoi, Apple a mutat compania care deține cea mai mare parte a numerarului offshore, respectiv 252 de miliarde de dolari, pe insula Channel din Jersey.

Apple a declarat că noua structură nu și-a redus taxele, spunând că a rămas cel mai mare contribuabil din lume, plătindu-se în ultimii trei ani aproximativ 35 miliarde de dolari impozitul pe profit, că a respectat legea, iar schimbările sale „nu ne-au redus plățile fiscale în nici o țară”.

Într-o altă declarație, compania a subliniat că nici o operațiune sau investiții nu au fost mutate din Irlanda.

Până în 2014, compania tehnologică exploata o lacună în legile fiscale din SUA și Irlanda cunoscută sub numele de „dublu irlandez”.

Acest lucru a permis companiei Apple să își vândă toate produsele în afara Americii – în prezent, aproximativ 55% din veniturile sale – prin filialele irlandeze care erau în mod efectiv apatrizate în scopuri fiscale și, prin urmare, nu au suportat aproape niciun impozit.

În loc să plătească impozitul pe profit din Irlanda de 12,5% sau 35% impozitl în SUA, structura financiară a Apple a ajutat-o evite aceste impozite ​​și să reducă rata de impozitare pe profitul din afara SUA, în măsura în care plățile sale fiscale străine rar au reprezentat mai mult de 5% din profiturile din străinătate, iar în câțiva ani s-a diminuat sub 2%.

Comisia Europeană a calculat rata impozitului pentru una dintre companiile irlandeze Apple timp de un an și aceasta a fost de doar 0,005%.

Tim Cook, CEO la Apple, în 2013, declara: „Noi plătim toate taxele pe care le datorăm. Fiecare dolar”

Apple a intrat sub presiune în 2013 în Senatul Statelor Unite, când Tim Cook a fost forțat să explice sistemul fiscal pe care îl aplică Apple.

După ce UE a anunțat, în 2013, că investighează aranjamentul irlandez al Apple, guvernul irlandez a decis că, corporațiile nu mai pot fi apatride în scopuri fiscale.

Pentru a-și menține scăzute cotele de impozitare, Apple a trebuit să găsească un centru financiar offshore care să servească ca rezidență fiscală pentru filialele sale din Irlanda.

În martie 2014, consilierii juridici ai Apple au trimis un chestionar către Appleby, o firmă de avocatură offshore în domeniul dreptului de finanțare, care este sursa unei mai părți din scurgerile de documente Paradise.

Aceștia au întrebat ce beneficii ar putea avea Apple în cazul unor jurisdicții diferite – Insulele Virgine Britanice, Bermuda, Insulele Cayman, Mauritius, Insula Man, Jersey și Guernsey.

Documentul a pus întrebări cheie, cum ar fi „obținerea unei asigurări oficiale de scutire de la plata impozitului” și ar putea fi confirmat faptul că o societate irlandeză ar putea „desfășura activități de management… fără a fi supusă impozitării în jurisdicția dvs.”.

De asemenea, ei au întrebat dacă este posibilă o schimbare de guvern, ce informații ar fi vizibile pentru public și cât de ușoară ar fi ieșirea din jurisdicție.

Din e-mailurile scurse reiese faptul că Apple a vrut să mențină mișcarea secretă.

Un e-mail trimis între partenerii de vârf de la Appleby spune: „Pentru cei care nu știți, Apple [funcționarii] sunt extrem de sensibili în ceea ce privește publicitatea. De asemenea, se așteaptă ca munca pe care o desfășoară să fie discutată doar între personalul care are nevoie să știe. “

Apple a ales pe insula Channel din Jersey, o dependință a Marii Britanii, care își face propria legislație fiscală și care are o rată a impozitului pe profit corporativ de 0% pentru companiile străine.

Potrivit documentelor Paradise Papers, Apple a anunțat că două companii cheie ale Irlandei, Apple Operations International (AOI), care se presupune că dețin majoritatea depozitelor de peste 25 milioane de dolari ale Apple și Apple Sales International (ASI), au fost administrate de la biroul Appleby din Jersey de la începutul anului 2015 până la începutul anului 2016.

Acest lucru ar fi permis Apple să continue să evite plata impozitelor de miliarde de dolari în întreaga lume.

Conturile Apple din 2017 arată că au făcut 44,7 miliarde dolari în afara Statelor Unite și au plătit impozite guvernelor străine doar cu 1,65 miliarde de dolari, cu o rată de aproximativ 3,7%. Aceasta este mai mică decât o șesime din rata medie a impozitului pe profit în lume.

În august 2016, după o investigație de trei ani, Comisia Europeană consideră că Irlanda a acordat Apple un avantaj fiscal ilegal.

CE declară că Apple trebuie să ramburseze impozitele Irlandei pentru perioada 2003-2013, în valoare totală de 13 miliarde de euro plus dobânda de 1 miliard de euro.

Irlanda și Apple

Tim Cook, de la Apple, consideră hotărârea CE „o prostie politică”. Irlanda declară că UE încalcă impozitarea suverană și se teme că multinaționalele vor merge în altă parte.

Irlanda este de acord să colecteze suma de 13 miliarde de euro, care va fi păstrată într-un cont de escrow gestionat în așteptarea verdictului de recurs.

În octombrie 2017, UE a declarat că va trimite Irlanda în instanță, deoarece nu a colectat încă banii de la Apple. Irlanda a spus că este complicat și are nevoie de timp.

5/5 - (13 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…