Acasă Tehnologie Defecte la toate procesoarele Apple

Defecte la toate procesoarele Apple

Gigantul american Apple  a confirmat că recent au fost descoperite două defecte la procesoarele pe care le au   toate computerele iPhone, iPad și Mac. Cele două defecte sunt numite Spectre și Meltdown.

Ce ar trebui să facă utilizatorii Apple (AAPL)?

Pentru început, asigurați-vă că iPhone-ul, iPad-urile, calculatoarele și toate aplicațiile pe care le utilizați sunt actualizate pentru a vă proteja împotriva hackerilor care exploatează defectele.

Într-un anunț făcut joi, Apple  a declarat că a lansat patch-uri de apărare împotriva meltdown în iOS 11.2, macOS 10.13.2 și tvOS 11.2. Apple va lansa patch-uri în browser-ul său Safari pentru a se apăra împotriva  Spectre „în zilele următoare”, a adăugat compania. Dar încă lucrează la alte soluții pe care utilizatorii ar trebui să le caute.

„Continuăm să dezvoltăm și să testăm alte măsuri de atenuare a acestor probleme și le vom lansa în viitoarele actualizări ale iOS, macOS, tvOS și watchOS”, a spus Apple.

Subliniind că riscurile ar putea proveni din „o aplicație rău intenționată”, Apple a sfătuit utilizatorii să descarce software „numai din surse de încredere, cum ar fi App Store”.

Ca și alte companii mari de tehnologie care se luptă să facă față problemei, Apple a căutat să-i liniștească pe utilizatori.

„Defectele descoperite nu au un impact asupra clienților în acest moment”, a declarat Apple.

Apple Watch nu este afectat de defectul Meltdown.

Miercuri, cercetătorii au anunțat pentru prima oară cele două defecte care afectează aproape toate procesoarele calculatoarelor.

Iată problema: procesoarele moderne sunt concepute pentru a efectua ceva numit „executare speculativă” pentru a spori performanța. Datele trebuie protejate și izolate, dar cercetătorii au descoperit că, în unele cazuri, informațiile pot fi expuse în timp ce procesorul este în așteptare.

Cercetătorii spun că aproape fiecare sistem computer – desktopuri, laptopuri, smartphone-uri și servere cloud – este afectat de bug-ul Spectre. Meltdown pare să fie specific chip-urilor făcute de Intel.

Alte companii importante care au lansat soluții includ Microsoft (MSFT), Amazon (AMZN) și Google (GOOGL).

Rezolvarea problemelor va încetini performanța unui computer, spun experții, în special pe dispozitivele cu vârste mai mari de cinci ani.

Intel (INTC) a spus că „pentru utilizatorul mediu,” impactul performanței asupra produselor care utilizează procesoarele din ultimii cinci ani „nu ar trebui să fie semnificativ și va fi atenuat în timp”.

O provocare mai mare pare a fi pentru companiile care se confruntă cu trafic mare în rețea și o putere considerabilă de procesare – lucruri precum furnizorii de cloud computing, comercianții cu amănuntul care procesează tranzacțiile cu clienții și sistemele medicale care folosesc date.

Unii experți spun că pentru a scăpa complet de riscurile create de aceste defecte, procesoarele afectate trebuie să fie înlocuite complet. Dar asta nu se va întâmpla în mod realist pre curând.

În momentul de față nu sunt disponibile procesoare care să le înlocuiască pe cele vulnerabile și să ofere același tip de funcționalitate.

Experții spun că va dura ani de zile pentru a aduce pe piață noi chip-uri care pot îndeplini aceleași sarcini atât în condiții de siguranță, cât și în mod eficient.

 

5/5 - (13 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…