Acasă Extern Orban va bloca sancțiunile împotriva Poloniei

Orban va bloca sancțiunile împotriva Poloniei

Primul ministru ungar, Viktor Orban promite să blocheze orice sancțiuni aplicate de Uniunea Europeană împotriva Poloniei.

În noiembrie, Parlamentul UE a lansat un mecanism de aplicare a sancțiunilor blocului împotriva Poloniei, deoarece controversatele legi ale țării privind reforma sistemului judiciar reprezintă „un risc clar de încălcare gravă” a valorilor europene și a statului de drept.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a caracterizat, astăzi, acțiunile punitive ale UE împotriva Poloniei ca fiind nedrepte. El a adăugat că Ungaria va bloca orice încercare de a suspenda drepturile de vot ale Poloniei în Uniunea Europeană.

„Trebuie să clarificăm pentru UE că este lipsit de sens  să înceapă procedurile împotriva Poloniei, deoarece nu există nicio șansă de a finaliza acest lucru – pentru că Ungaria va fi acolo și va forma un obstacol insurmontabil”, a spus Orban.

Miercuri, Comisia Europeană a propus Consiliului UE să invoce articolul 7 din Tratatul de la Lisabona, deschizând calea pentru sancțiuni împotriva Poloniei și suspendând unele drepturi ale țării ca membră UE.

UE a recurs la o astfel de măsură, după ce Polonia nu a respectat recomandările UE referitoare la legislația ă a sistemului judiciar, care reprezintă „un risc clar de încălcare gravă” a valorilor europene, inclusiv a statului de drept, consacrate în Tratatul UE.

Cele două proiecte de lege privind reforma judiciară din Varșovia au fost aprobate în luna iulie. Un Proiect de reformă judiciară  împuternicește parlamentul să numească membri ai Consiliului Național al Magistraturii, un alt Proiect de lege extinde puterile ministrului Justiției, permițându-i să numească sau să destituie judecători ai instanțelor ordinare.

Comisia Europeană se opune legislației poloneze, deoarece prevede discriminarea împotriva indivizilor pe criterii de gen prin stabilirea vârstei diferite de pensionare pentru judecătorii femei. În plus, legea poloneză este criticată pentru subminarea independenței instanțelor, oferind ministrului Justiției puterea discreționară de a prelungi mandatul judecătorilor care au atins vârsta de pensionare, de a concedia și de a numi președinții instanțelor și de a exercita o influență asupra judecătorilor individuali prin „criterii vagi“.

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…