Acasă Extern Activist saudit condamnat la 6 ani de închisoare

Activist saudit condamnat la 6 ani de închisoare

Un activist pentru drepturile omului, Issa al-Nukheifi, a fost condamnat, miercuri, la 6 ani de închisoare de către un tribunal din Arabia Saudită pentru că a postat pe Twitter critici la adresa guvernului,  a relatat un ziar saudit.

Cotodianul saudit Okaz a declarat că inculpatul, pe care nu l-a identificat, a fost acuzat că a criticat intervenția Arabiei Saudite în Yemen, insultând guvernul și obiectând împotriva deciziilor sale, a procedurilor penale și a procedurilor de securitate.

ALQST, un grup din Arabia Saudită, la identificat pe inculpat ca fiind Issa al-Nukheifi, un activist care a fost reținut în decembrie 2016. Grupul a condamnat detenția acestuia.

Amnesty International a cerut eliberarea sa imediată.

„În loc să arate susținere pentru activiști în cadrul reformelor, autoritățile merg după ei unul câte unul; aproape toți activiștii pentru drepturile omului din țară sunt acum în detenție sau preferă să tacă”, a declarat Dana Ahmed, militantul grupului pentru Arabia Saudită.

Ministerul Saudit de Interne a refuzat să comenteze cazul lui Nukheifi.

Nukheifi a fost condamnat la șase ani de închisoare și are o pedeapsă complementară, după eliberarea îi este interzis să posteze opinii pe social media, precum și o interdicție de călătorie de șase ani în afara țării.

Nukheifi a fost arestat anterior, judecat și condamnat la închisoare pentru infracțiuni similare, a spus un raport al Amnesty International. El a fost reținut în 2012 și a fost eliberat în aprilie 2016, doar pentru a fi arestat opt ​​luni mai târziu.

Marți, ALQST a publicat scrisoarea lui Nukheifi  adresată prințului moștenitor Mohammed bin Salman.

„Am fost foarte fericit în a vă asculta discursurile și interviurile în care solicitați libertatea de exprimare și respectarea drepturilor omului, ceea ce noi cerem și lucrăm alături de voi pentru a realiza acest lucru”, a scris el. „Vă scriu din interiorul închisorii unde mă aflu, fiind reținut că ați cerut acești libertate de exprimare”.

În septembrie, arestarea de către autoritățile saudite a 30 de clerici, intelectuali și activiști a fost condamnată de un alt grup, Human Rights Watch.

Directorul Human Rights Watch din Orientul Mijlociu, Sarah Leah Whitson, a spus atunci că arestările au fost un semn că „Mohammed bin Salman nu are nici un interes real să îmbunătățească reformele țării sale privind libertatea de exprimare și statul de drept”.

Prințul Mohammed a propus o agendă de reformă numită Vision 2030, menită să introducă reforme sociale. Criticii spun că nu face suficient pentru a liberaliza politica într-o țară în care regele se bucură de autoritate absolută.

Într-un articol din Washington Post, publicat miercuri, când prințul coroanei a fost întrebat dacă ar putea elibera activiștii pentru drepturile omului înainte de vizita sa în Statele Unite luna viitoare, acesta a spus că standardele saudite sunt diferite de cele americane. Dar, a adăugat mai târziu, printr-un consilier, că va lua în considerare reformele din acest domeniu, ca și în altele.

 

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…