Acasă Extern ”Al” programul secret al SUA pentru depistarea rachetelor ascunse

”Al” programul secret al SUA pentru depistarea rachetelor ascunse

Sistemul militar al SUA a crescut cheltuielile de apărare pentru un program secret de cercetare care utilizează inteligența artificială pentru anticiparea lansării de rachete nucleare de pe lansatoare mobile, cum a dezvoltat Coreea de Nord și alte state, relatează Reuters.

Efortul financiar pentru acest program este în mare parte nedeclarat, iar puținele detalii publice sunt acoperite de detalii tehnice aproape impenetrabil în ultimul buget al Pentagonului. Dar, oficialii americani familiarizați cu cercetarea au declarat pentru Reuters că există mai multe programe clasificate în prezent pentru a explora modalitățile de dezvoltare a sistemelor bazate pe AI pentru a proteja mai bine Statele Unite împotriva unei potențiale lovituri cu rachete nucleare.

În cazul în care cercetarea are succes, astfel de sisteme informatice ar putea să gândească singure, filtrând cantități uriașe de date, inclusiv imagini prin satelit, cu o viteză și acuratețe dincolo de capacitatea oamenilor, de a căuta semne de pregătire pentru o lansare de rachete. Reuters a relatat că sursele includ oficialii din S.U.A., care au vorbit sub condiția anonimatului, deoarece cercetarea este clasificată.

În cazul unui atac iminent S.U.A. ar avea mai mult timp să distrugă rachetele înainte de lansarea acestora sau să încerce să le intercepteze.

„Ar trebui să facem tot ce ne stă în putere pentru a găsi acea rachetă înainte de a fi lansată”, a spus unul dintre oficiali.

Administrația Trump a propus să se amplifice finanțarea în bugetul de anul viitor, până la 83 de milioane de dolari, doar pentru un singur program de rachete cu Al, potrivit mai multor oficiali din S.U.A. și a documentelor bugetare.

Deși suma este relativ mică, arată importanța crescândă a cercetării asupra sistemelor anti-rachetă din programul AI, într-un moment în care Statele Unite se confruntă cu o Rusia mai militară și mai puternică și cu o amenințare semnificativă privind armele nucleare din partea Coreei de Nord.

„Ceea ce permite programul AI este să găsești acul în carul cu fan”, a spus Bob Work, un campion al tehnologiei AI care a fost Secretar adjunct al Apărării până în iulie anul trecut, fără a se referi la proiecte individuale.

O persoană familiarizată cu programele a spus că Al include un proiect pilot axat pe Coreea de Nord. Washingtonul este din ce în ce mai preocupat de dezvoltarea rachetelor mobile de către Phenian, care pot fi ascunse în tuneluri, păduri și peșteri. Existența unui proiect axat pe Coreea de Nord nu a fost raportat anterior.

În timp ce proiectul Al a fost păstrat secret, Pentagonul a dezvăluit că utilizează AI pentru a identifica obiecte din videoclipurile adunate prin programul său de drone, ca parte a unui efort lansat public anul trecut, numit „Project Maven”.

AI, parte a unui sistem sofisticat

Pentagonul se află într-o cursă împotriva Chinei și a Rusiei pentru a integra programul AI în mașina sa de război, pentru a crea sisteme autonome mai sofisticate, capabile să învețe singure să îndeplinească sarcini specifice. Cercetarea Pentagonului privind utilizarea AI pentru a identifica potențialele amenințări la adresa rachetelor și pentru a urmări lansatoarele mobile este în fază incipientă și reprezintă doar o parte a acestui efort general.

Există puține detalii despre cercetarea privind programul Al, dar un oficial american a declarat pentru Reuters că un prototip timpuriu al unui sistem de urmărire a lansatoarelor de rachete mobile a fost deja testat în cadrul armatei americane.

Acest proiect implică cercetători militari și privați din zona Washington DC. Suna în plină ascensiune progresele tehnologice dezvoltate de firmele comerciale finanțate de In-Q-Tel, Fondul de investiții al comunității de informații, au spus oficialii.

Pentru a realiza cercetarea, proiectul se ocupă de serviciile cloud ale comunității de informații, căutând modele și anomalii ale datelor, inclusiv de la radare sofisticate care poate vedea prin furtuni și pătrunde în desișuri.

Documentele bugetare revizuite de Reuters au menționat planurile de extindere a programului de anticipare a lansării de rachete mobile la „restul seturilor de probleme (Pentagon) 4 + 1.” Pentagonul utilizează de obicei terminologia 4 + 1 pentru a se referi la China, Rusia și Iran , Coreea de Nord și grupurile teroriste.

Riscurile programului Al

Atât suporterii, cât și criticii utilizării programului AI pentru a depista rachete sunt de acord că există riscuri majore. Ar putea accelera luarea deciziilor într-o criză nucleară. Ar putea crește șansele de erori generate de computer. Ar putea provoca, de asemenea, o cursă a înarmării cu Rusia și China, care ar putea influemța negativ echilibrul nuclear global.

Generalul forțelor aeriene americane, John Hyten, comandantul de vârf al forțelor nucleare americane, a declarat că sistemele AI vor devini pe deplin operaționale, iar Pentagonul va trebui să se gândească la crearea unor măsuri pensta a asigura siguranță oamenilor – nu mașinilor.

Experții de la Rand Corporation, un organism de cercetare a politicilor publice spun că există o mare probabilitate ca țări precum China și Rusia să încerce să înșele un sistemul de depistare de rachete AI, învățând să-și ascundă rachetele pentru a nu fi identificate.

Există unele dovezi care sugerează că ar putea avea succes.

Studenții de la M.I.T. au realizat un experiment în care au arătat cât de ușor poți să eviți un clasificator avansat de imagine Google, în care un computer identifică obiecte. În acest caz, studenții au păcălit sistemul înlocuind o broască țestoasă din plastic cu o armă.

Dr. Steven Walker, directorul Agenției Proiectelor de cercetare avansată în domeniul apărării (DARPA), un pionier al programului AI, care inițial a finanțat ceea ce a devenit Internetul, a declarat că Pentagonul are încă nevoie de oameni pentru a revizui concluziile sistemelor AI.

„Deoarece aceste sisteme pot fi păcălite”, a declarat Walker într-un interviu.

DARPA lucrează la un proiect pentru a face sistemele bazate peprogramul  AI să fie capabile să explice mai bine analiștilor umani, ceea ce agenția consideră că va fi partea critică pentru programele naționale de securitate avansată.

Noi nu putem greși”

Printre cei care lucrează la îmbunătăți eficiența AI este William „Buzz” Roberts, director pentru automatizare, AI și augmentare la Agenția Națională Geospațială. Roberts lucrează în fruntea eforturilor guvernului SUA de a dezvolta AI pentru a ajuta la analiza imaginilor prin satelit, o sursă crucială de date pentru vânătorii de rachete.

Anul trecut, NGA a declarat că a folosit AI pentru a scana și analiza 12 milioane de imagini. Până în prezent, cercetătorii NGA au făcut progrese în ceea ce privește obținerea AI pentru a identifica prezența sau absența unui obiectiv de interes, deși a refuzat să discute despre programe individuale.

În încercarea de a evalua potențialele amenințări la adresa securității naționale, cercetătorii NGA lucrează sub un alt tip de presiune din partea omologilor lor din sectorul privat.

„Nu putem greși … sunt o mulțime de progrese comerciale în AI, învățare automată, viziune pe calculator – Dacă are dreptate la jumătate din cazuri, este bun”, a spus Roberts.

Deși unii oficiali consideră că anumite elemente ale programului AI ar putea deveni viabile la începutul anilor 2020, alți oficiali din guvernul și Congresul SUA se tem că eforturile de cercetare sunt prea limitate.

„Rușii și chinezii urmăresc cu siguranță acest tip de lucruri”, a declarat pentru Reuters reprezentantul Mac Thornberry, președintele Comitetului pentru serviciile armate din Congres.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…