Acasă Extern Planul Iranului de îmbogățire a uraniului se află aproape de „linia roșie”

Planul Iranului de îmbogățire a uraniului se află aproape de „linia roșie”

Declarația Teheranului de a-și spori capacitatea de îmbogățire a uraniului, dacă acordul nuclear cu puterile mondiale se destramă, riscă să se apropie de „linia roșie”, a declarat miercuri ministrul de externe al Franței, Jean-Yves Le Drian.

Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Khamenei, a declarat luni că a ordonat pregătirile pentru creșterea capacității de îmbogățire a uraniului dacă acordul nuclear se va prăbuși după ce Statele Unite s-au retras din acord luna trecută.

Iranul a informat ONU cu privire la planurile sale de a produce materia primă pentru centrifuge – echipamente care îmbogățesc uraniul.

„Această inițiativă nu este binevenită. Ea arată un fel de iritare „, a declarat Jean-Yves Le Drian la postul de radio Europe 1. „Este întotdeauna periculos să flirtezi cu liniile roșii, însă inițiativa luată … rămâne în totalitate în cadrul acordului (nuclear) de la Viena”.

Tensiunile dintre Iran și Occident au crescut, după ce președintele Donald Trump a retras S.U.A. din negocierile nucleare cu Teheranul luna trecută, numind acordul profund eronat și reimpunând sancțiuni unilaterale.

Puterile europene se luptă pentru salvarea acordului – în care Iranul și-a restrâns programul nuclear în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale – deoarece îl consideră cea mai bună șansă de a opri Teheranul să dezvolte bomba atomică.

Cu toate acestea, au avertizat Iranul că, dacă nu va respecta termenii acordului, atunci vor fi forțați să renunțe și să reimpună sancțiunile așa cum a făcut Washingtonul.

„Dacă vor ajunge la un nivel superior, atunci da, acordul va fi încălcat, dar trebuie să realizeze că se vor expune la noi sancțiuni și europenii nu vor rămâne pasivi”.

Le Drian, care a declarat că Iranul respectă încă angajamentele, a vorbit la o zi după ce premierul israelian Netanyahu a cerut Franței să-și îndrepte atenția asupra „agresiunii regionale” a Iranului, spunând că nu mai are nevoie să convingă Parisul să renunțe la înțelegere nucleară din 2015.

Echipa franceză de lobby pentru echipamente de mașini și-a anulat călătoria în Iran, programată pentru luna iulie.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…