Acasă Cultură Casele berbere subterane din Tunisia

Casele berbere subterane din Tunisia

În văile aride ale regiunii Djebel Dahar din sudul Tunisiei, berberii au trăit timp de secole în case subterane, ale căror acoperiș de pământ oferă protecție împotriva încălzirii vara și a vânturilor în timpul iernii.

În ultimele decenii, ca urmare a depopulării rurale, tot mai puțini oameni trăiesc în acet tip de case, care sunt compuse din camere excavate în jurul unei curți circulare. Cele câteva familii rămase spun că sunt atașate de aceste case și nu vor să plece.

Casele sunt concentrate în jurul zonei Matmata, o întindere cu palmieri și plantații de măslini, la aproximativ 365 km sud de Tunis, capitala țării. Aceste case sunt extrem de neobișnuite, deși construcții similare se găsesc peste graniță în Libia.

În alte părți ale Djebel Dahar casele au fost săpate în stâncă și acoperite cu pământ desupra solului.

Multe familii și-au părăsit casele subterane în anii 1960 și 1970, mutându-se la oraș,  ca parte a unui proces de modernizare a președintelui Habib Bourguiba.

Locuitorii spun că președintele Bourguiba a vrut să integreze comunitățile berbere în națiunea arabă după obținerea independenței față de Franța. Exodul rural s-a datorat și  perioadelor de secetă sau ploi torențiale care au cauzat prăbușirea caselor.

Unii berberi au construit case moderne pe terenurile adiacente, folosind casele tradiționale ca grajduri sau ateliere.

Locuitorii din Djebel Dahar trăiesc în mare parte din cultivarea măslinelor și din turism.

Matmata a devenit o destinație populară după ce o locuință subterană a fost transformată într-un hotel.

Turismul din Tunisia a cunoscut un declin puternic după ”Primăvara arabă” din 2011 și ca urmare a atacurilor  care au vizat turiștii din Tunis și Sousse în 2015.

5/5 - (15 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Virginia Mircea
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Viitorul geopolitic al Rusiei

Cartea analistului politic rus Aleksandr Dugin ”Fundamentele geopoliticii: viitorul geopol…