![](https://cadranpolitic.ro/wp-content/uploads/2020/07/RV-Cop-RO-3-e1595069040589-850x491.png)
Vizitatorii Castelului Bran se pot întâlni cu personajele întunericului în cadrul expoziției permanente ”O istorie a spaimelor din Transilvania”.
Este vorba despre o prezentare a istoriei miturilor și spaimelor autohtone și modul în care au fost reflectate acestea în istoriografia secolului al XV-lea, iar apoi descoperite și valorificate de scriitorul Bram Stoker, în secolul al XIX-lea, creatorul personajului Dracula.
Studiul realizat de coordonatorul științific al proiectului, Dr. Antoaneta Olteanu, profesor la Universitatea din București, scoate la iveală șapte personaje fantastice fundamentale ale spaimelor transilvănene: Moartea, Ielele, Sântoaderii, Solomonarii, Stafia, Strigoii și Vârcolacii.
Expoziția deschisă la Castelul Bran reamintește oamenilor de tradițiile strămoșești, de bogăția datinilor și a credințelor transilvănene. Acestor spaime li s-au adaugat, în secolul al XV-lea, scrierile despre cruzimea domnitorului Vlad Țepeș, care au călătorit ca povești de groază până în secolul al XIX-lea, când scriitorul Bram Stoker a creat, pe baza acestora, personajul Dracula.
Secțiunea ”O istorie a spaimelor în Transilvania” face parte din expoziția permanentă a Castelului Bran și poate fi vizitată fără costuri suplimentare.