Acasă Extern Israel: Măsuri de securitate sporită

Israel: Măsuri de securitate sporită

Armata israeliană asigură măsuri de securitate sporită la frontiera cu Fâșia Gaza, înaintea planificării unei demonstrații palestiniene în masă, a declarat comandantul forțelor armate din Israel într-un interviu publicat miercuri.

Organizatorii au declarat că se așteaptă ca mii de palestinieni din Gaza, inclusiv familiile acestora, să răspundă chemării adresate de a se aduna vineri în orașe din corturi, în cinci locații de-a lungul frontierei cu Israelul, într-un protest de șase săptămâni pentru dreptul de întoarcere a refugiaților palestinieni pe teritoriul actual al Israelului.

Un palestinian și-a amplasat cortul la granița dintre Fâșia Gaza și Israel, 28 martie 2018.

Referindu-se la preocupările legate de securitate, armata israeliană aplică o zonă „fără ieșire”, adiacentă gardului de frontieră al Israelului, pentru palestinienii din Gaza.

Generalul israelian Gadi Eizenkot, șeful serviciului militar, a declarat ziarului Yedioth Ahronoth că militarii nu vor permite „infiltrarea” sau nu vor tolera deteriorarea barierelor în timpul protestelor.

„Am desfășurat peste 100 de aruncătoare, au fost chemate toate unitățile militare, în special din forțele speciale”, a spus Eizenkot în interviu. „Dacă viețile soldaților sunt în primejdie, există permisiunea de a deschide focul.”

Soldații israelieni se confruntă frecvent cu proteste violente din partea palestinienilor de-a lungul graniței cu Gaza și au folosit gaze lacrimogene, gloanțe din cauciuc și muniții împotriva demonstranților care au aruncat cu pietre sau coctailuri Molotov.

Organizatorii au declarat că protestul este susținut de mai multe facțiuni palestiniene, printre care se numără și Mișcarea Islamică Hamas dominantă în Gaza, care are ca obiectiv distrugerea Israelului.

Nickolay Mladenov, coordonatorul special al ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, a cerut tuturor părților să „exercite reținere și să ia măsurile necesare pentru a evita o escaladare violentă”.

Într-o declarație trimisă mass media Mladenov a spus: „Copiii nu ar trebui să fie expuși riscului din partea nimănui”.

Creșterea tensiunii

Ministrul israelian Tzachi Hanegbi, vorbind la Radio Israel, a declarat că Hamas a evitat conflictul direct cu Israelul de la sfârșitul războiului din Gaza din 2014.

Dar, a spus că presiunea pe care a acumulat-o Hamas de la distrugerea de către Israel a unei rețele de tuneluri de atac de lângă graniță, împreună cu condițiile economice dure din Gaza, sunt „o formulă pentru creșterea tensiunii”.

Începutul demonstrației este legat simbolic de ceea ce palestinienii numesc „Ziua pământului”, care comemorează șase cetățeni palestinieni uciși de forțele israeliene de securitate în demonstrațiile din 1976 pentru confiscările funciare. Sărbătoarea evreiască de Paște, care va începe vineri, sporește măsurile de securitate în Israel.

Protestul urmează să se încheie pe 15 mai, ziua în care palestinienii numesc „Nakba” sau „Catastrophe”, marcând deplasarea a sute de mii de palestinieni în conflictul din jurul creării lui Israel în 1948.

Palestinienii au solicitat de mult timp ca 5 milioane de compatrioți să aibă dreptul de a se întoarce. Israelul o exclude, temându-se de un aflux de arabi care ar elimina majoritatea evreiască. Israelul argumentează că refugiații ar trebui să se reinstaleze într-un stat viitor pe care palestinienii îl caută în Cisiordania și în Fâșia Gaza ocupată de israelieni.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…