Acasă Extern Moscova și guvernul sirian dau vina pe Israel

Moscova și guvernul sirian dau vina pe Israel

Un atac cu rachete a lovit unitatea militară Tiyas, din Siria, cunoscută sub numele de T4, lângă orașul Homs. Patruzeci de persoane au fost ucise, inclusiv patru iranieni, conform Reuters.

Israelul, care a lovit anterior obiectivele siriene, nu a comentat. Siria a acuzat inițial Washingtonul pentru loviturile aerien, însă SUA, Marea Britanie și Franța au negat implicarea.

Nu este clar dacă atacul cu rachete are legătură cu presupusul atac chimic.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că nu s-a găsit nicio dovadă a atacului cu arme chimice în orașul Douma, ultima redută a rebelilor din Siria, relatează BBC.

Surse medicale spun ca zeci de persoane au fost ucise in presupusul atac de sâmbătă, dar cifrele sunt imposibil de verificat, conform sursei citate.

Lavrov a spus că specialiștii ruși și lucrătorii umanitari au vizitat zona, pe care luptătorii rebeli au început să o părăsească ca urmare negocierilor de a se preda.

SUA și Franța au amenințat cu un „răspuns comun, puternic”.

Societatea medicală sirian-americană a spus că mai mult de 500 de persoane au fost aduse la centrele medicale din Douma, în regiunea Ghuta de Est, în apropiere de capitala Damascului, cu simptome „indicative de expunere la un agent chimic”, incluzând dificultăți de respirație, spumă, arsuri de corneene și „emisie de miros asemănător cu clorul”.

Estimarile privind numărul deceselor variază de la 42 la peste 60 de persoane, dar grupurile medicale spun că numărul lor ar putea creste pe măsura ce salvatorii au acces la subsoluri unde sute de familii au cautat refugiu.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să discute astăzi acuzațiile.

Lavrov a vorbit la câteva ore după presupusul atac cu agenți chimici la o bază aeriană militară din Siria.

Care este argumentul Rusiei?

Lavrov a spus că armata rusă a avertizat de mai multe ori că a fost pregătită o „provocare”, menită să dea vina pe Damasc pentru presupusa folosire a armelor chimice împotriva civililor.

„Specialiștii noștri militari au vizitat acest loc, împreună cu reprezentanți  Semilunii Roșii siriene … și nu au găsit urme de clor sau alte substanțe chimice folosite împotriva civililor”, a spus el.

Moscova a favorizat o „anchetă cinstită” a unor astfel de incidente, a spus el, dar s-a opus să dea vina pe cineva fără probe.

Ce se întâmplă în Douma?

După presupusul atac chimic, Siria și Rusia au ajuns la un acord de evacuare cu rebelii Jaish al-Islam, care până acum au revendică orașul Douma.

Moscova a spus că operațiunile militare au fost oprite. În cadrul înțelegerii, se spune că 100 de autobuze au scos din oraș peste 8 000 de luptători și 40 000 de rude ale acestora. Peroanele ținute captive de către rebeli au fost eliberate.

Forțele pro-guvernamentale au preluat controlul deplin asupra Ghutei de Est.

Analiștii declară că acesta este cel mai mare succes militar al președintelui Assad de la căderea Alepului în 2016.

Cum rămâne cu atacul de la aerodrom?

Agenția de siriană de știri Sana a anunțat că apărarea aeriană a respins un atac israelian de rachete asupra bazei militare T4, spunând că rachetele au fost trase din spațiul aerian libanez de avioane de luptă israeliene F15.

Agenția de știri Fars din Iran a declarat că patru membri ai Gărzilor Revoluționare din Iran au fost printre cei uciși.

Anterior, grupul de monitorizare din Marea Britanie, Observatorul Siriei pentru Drepturile Omului, a declarat că 14 persoane au fost ucise în totalitate și că printre ei se aflau și luptători de diferite naționalități – adică iranieni sau membri milițiilor shia sprijinite de Iran.

Ministrul rus al Apărării a spus că, din cele opt rachete, cinci au fost doborâte și trei au ajuns în partea de vest a aerodromului.

Israelul a recunoscut că a lansat zeci de atacuri aeriene asupra țintelor din Siria începând cu anul 2012. Ceel mai puternic atac aerian asupra Siriei a avut loc în luna februarie a acestui an și a vizat și baza aeriană T4.

Israelul a spus că nu va permite Iranului să înființeze baze militare în Siria sau să opereze de acolo, întrucât Israelul consideră aceasta o amenințare majoră în regiune.

Armata israeliană a declarat că Iranul și Garda Revoluționară sunt de mult timp activi la baza militară T4 pe care o folosesc pentru a transfera arme, inclusiv pentru grupul militar libanez Hezbollah, un inamic al Israelului.

Vestul va lua măsuri militare?

Președintele american Donald Trump a spus că va fi un „preț mare de plătit” pentru ceea ce, a spus el, a fost un atac chimic în Douma.

Trump l-a numit „animal” pe  președintelui Siriei, Bashar al-Assad, iar luni, Secretarul american al apărării Jim Mattis a refuzat să excludă un răspuns militar.

Președintele trump și președintele francez Emmanuel Macron au promis să „coordoneze un răspuns solid, comun”, după un apel telefonic care a avut loc duminică.

Premierul britanic Theresa May a atacat susținătorii ruși din Siria, spunând că trebuie să fie luate în considerare și „acțiunile brutale” ale regimului Assad.

Organizația pentru interzicerea armelor chimice și-a exprimat „îngrijorarea serioasă” cu privire la presupusul atac din Douma și a deschis o anchetă.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…