Acasă Extern „Platforme regionale de debarcare”,  noua sololuție în problema migrației

„Platforme regionale de debarcare”,  noua sololuție în problema migrației

 

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc astăzi la Bruxelles pentru a conveni asupra unor noi măsuri de restricționare a sosirilor migranților în regiunea mediteraneeană, deoarece nemulțumirea din ce în ce mai mare asupra imigrației pune presiuni asupra guvernelor din Germania și Italia.

Cum partidele populiste și de dreapta cresc în întreaga UE, Blocul comunitar va trece la securizarea frontierelor sale externe și va aloca mai mulți bani țărilor din regiuni precum Africa de Nord pentru a împiedica intrarea în Europa a migranților, conform unui draft de proiect aflat în discuțiie la Bruxelles.

„Migrația secundară”

Liderii UE sunt profund divizați în privința a ceea ce trebuie să facă cu solicitanții legali de azil care fug de conflictele din Orientul Mijlociu și Africa. Punctele de vedere diferite s-au adâncit în ultimii trei ani.

Cancelarul Angela Merkel este sub presiunea partenerilor săi de coaliție pentru a stopa imigrația în Germania, în timp ce Italia a fost mult timp copleșită de sosirea migranților, iar noul guvern italian respinge orice acțiuni care ar contribui la aducerea mai multor migranți.

În joc se află unitatea și încrederea membrilor UE, precum și zona Schengen a Blocului comunitar privind libera circulație fără control. Cu excepția cazului în care se găsește o soluție paneuropeană, unele țări amenință să pună la cale controale la frontieră pentru a opri migranții, pe care nu îi doresc pe teritoriul lor.

Acest lucru ar afecta afacerile și călătoriile în UE, amenințând locurile de muncă a peste jumătate de miliard de oameni din UE.

Liderii sunt, de asemenea, pregătiți să aibă discuții asupra reducerii așa-numitei ”migrații secundare”, în care migranțiii care sosesc în statele de coastă, cum este Italia, trec în state bogate, cum este Germania, datorită frontierelor invizibile ale UE.

Dacă nu este în măsură să obțină o înțelegere a UE în acest sens, Angela Merkel a declarat că va căuta acorduri bilaterale. Însă, un acord cu guvernul de la Roma ar fi deosebit de greu de atins.

Diferențele dintre liderii UE au genrat discuții aprinse în spatele ușilor închise.

Presiunea politică are loc în jurul a  44.000 de persoane sosite în acest an pe cale maritimă în statele de coastă ale UE, în special în Italia, potrivit datelor oferite de ONU, numărul acestora fiind redus în comparație cu vârful imigrației din anul 2015, când au intrat peste un milion de refugiați și imigranți.

În public, cei 28 de lideri ai UE vor face un spectacol de unitate pentru a-și convinge alegătorii de acasă că au control și anul 2015 nu se va repeta.

Sondajele de opinie arată că migrația reprezintă o preocupare de vârf pentru cetățenii UE.

„Platforme regionale de debarcare”

O idee nouă este reprezentată de „platformele regionale de debarcare” în jurul Mediteranei, unde UE va ține migranții care încearcă să treacă în statele UE. Pe aceste ”platforme” vor fi evaluate cererile de azil, aici urmând să fie găzduiți migranții care nu reușesc să obțină azil până la repatriere.

Există mai multe provocări legale și de securitate cu privire la acest plan, nicio țară din afara UE nu a fost dispusă până acum să găzduiască astfel de ”platforme”, ceea ce Blocul comunitar insistă că nu ar constitui „tabere”.

Nu sunt de așteptat decizii rapide, însă UE speră că susținerea politică pentru o astfel de idee ar asigura suficientă muniție pentru Angela Merkel în fața premierului italian Giuseppe Conte și a altora, putând să se întoarcă acasă și să evite provocarea celor care pledează pentru un curs mai dur.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…