Acasă Cultură Cum a rezolvat Turcia problema clădirilor cu bulină roșie

Cum a rezolvat Turcia problema clădirilor cu bulină roșie

Modul inteligent în care Turcia a rezolvat problema clădirilor cu risc ridicat de prăbușire în cazul unui cutremur ar trebui să fie un exemplu pentru Guvernul României.

În 1999, după cutremurul devastator produs Turcia, o țară unde cutremurele mari sunt frecvente, fiind situată într-o zona foarte activă din punct de vedere seismic, guvernul turc a luat măsuri pentru siguranța populației și a propriei economii.

Clădire dărâmată de cutremur în Izmir, 17 august 1999

Cutremurul din 17 august 1999 a avut 7,6 grade pe scara Richter, fiind unul dintre cele mai puternice înregistrate în Turcia, cu 300 de replici.

Atunci, aproximativ 18.000 de persoane și-au pierdut viața și peste 40.000 au fost rănite.

Peste 500.000 de oameni au rămas pe drumuri, după ce orașul Izmit din nordul țării a fost pur și simplu devastat de mișcarea tectonică. Și Istanbulul a avut de suferit, la fel întreaga zonă de nord-vest a țării, care este foarte industrializată, tragedia afectand astfel grav economia Turciei.

Cum a procedat guvernul turc?

Toți locatarii din clădirile cu risc seismic de prăbușire au fost mutați pe cheltuiala statului în locuințe provizorii pe durat a doi ani.

Clădiri reconstruite de guvernul turc după cutremurul din 17.08.1999

Statul turc a alocat din bugetul de stat banii necesari pentru dărâmarea clădirilor respective și  pentru construirea la standarde de siguranță seismică a unor blocuri de locuit foarte moderne și spațioase. După doi ani, toți locatarii a revenit în propriile locuințe, la standarde moderne, fără a cheltui niciun ban din bugetul personal.

Pentru a recupera cheltuielile efectuate din bugetul de stat pentru locuințele care erau proprietate privată au fost construite 2 nivele în plus la fiecare clădire, suprafețele respective intrând în proprietatea statului.

 

 

 

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…