Acasă Extern Germania: CDU este în cădere liberă după alegerile regionale din Hesse

Germania: CDU este în cădere liberă după alegerile regionale din Hesse

Uniunea Creştin-Democrată (CDU), formaţiunea cancelarului german Angela Merkel, a primit o nouă lovitură din partea alegătorilor, obţinând 27% din voturi la scrutinul regional de duminică din landul Hesse, în scădere cu 10% faţă de alegerile anterioare, informează agenţia Dpa.

Acesta este cel mai slab rezultat înregistrat de CDU în acest land din 1966 şi până astazi, şi probabil va conduce la amplificarea tensiunilor în cadrul formaţiunii Angelei Merkel şi în rândul coaliţiei de guvernământ de la Berlin.

De asemenea, Partidul Social-Democrat (SPD), partenerul de coaliţie al CDU, a înregistrat un rezultat dezamăgitor, obţinând doar 19,8% din voturi, în timp ce formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a intrat pentru prima dată în Parlamentul regional, după ce a câştigat 13,1% din voturi.

Andrea Nahles, liderul SPD, a declarat că rezultatul indică faptul că starea guvernului federal de coaliţie este „inacceptabilă”. Liderul SPD a mai afirmat că Guvernul federal trebuie să întocmească un plan clar de guvernare, urmând ca cele două formaţiuni să decidă anul viitor dacă vor mai continua coaliţia.

AfD are reprezentare în toate parlamentele regionale

Politica de imigrație  promovată de cancelarul Angela Merkel a condus la creşterea popularităţii formaţiunii antiimigraţie Alternativă pentru Germania (AfD), care după rezultatul de duminică a reuşit pentru prima dată să obţină reprezentarea în toate parlamentele regionale din Germania.

O creştere semnificativă a înregistrat şi formaţiunea ecologistă Alianţa ’90/Partidul Verzilor, care a obţinut 19,8% din voturi, faţă de 11,1% la alegerile regionale precedente.

Volker Bouffier (CDU), actualul premier al landului Hessa şi aliat al lui Merkel, a declarat că formaţiunea sa şi-a îndeplinit scopul de a continua să guverneze regiunea, însă a subliniat că rezultatul scrutinului reprezinta un mesaj clar pentru partidele de guvernământ de la Berlin.

„Oamenii vor mai puţine dispute şi mai multă concentrare asupra chestiunilor importante”, a afirmat oficialul german.

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat luni că nu va mai candida la preşedinţia formaţiunii Uniunea Creştin-Democrată (CDU), alegerile interne pentru un nou lider urmând să aibă loc pe data de 8 decembrie, relatează presa germană.

Angela Merkel nu va mai candida la preşedinţia CDU

Ca urmare a rezultatului dezamăgitor înregistrat de CDU la scrutinul regional din landul Hesse, Angela Merkel, în cadrul unei şedinţe de partid, a declarat că nu va candida pentru un nou mandat în fruntea CDU, relatează presa germană.

Alegerile interne pentru președinția CDU vor avea loc pe data de 8 decembrie.

Pasul făcut de Merkel este neaşteptat, având în vedere faptul că a declarat în mai multe rânduri că „poziţia de cancelar şi de lider de partid sunt absolut legate”.

Angela Merkel a preluat funcţia de preşedinte al CDU în anul 2000, devenind unul dintre cei mai longevivi lideri ai formaţiunii.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …