Acasă Cultură România economică

România economică

Cum arată economia României în raportul unor prestigioși analiști de la Focus Economics.

România a atras atenția în prima jumătate a anului ca țara cu cea mai rapidă creștere din regiune, sfidând așteptările,

Cu toate acestea, disputele recente privind creșterea sau reducerea unor impozite și taxe din 2018 dau impresia imprevizibilității în arena politică, ceea ce ar putea împiedica investitorii.

Sentimentul privind afacerile s-a înrăutățit, iar din luna august, analiștii au fost mai pesimiști în ceea ce privește condițiile economice și de afaceri în România.

În plus, plafonul de deficit bugetar al Comisiei Europene, care ar putea avea ca rezultat o procedură de deficit excesiv, va afecta ratingurile de credit ale României.

Efectul politicilor haotice va indica o economia cu risc iar creșterea economică va fi nesustenabilă.

Ce știm concret despre creșterea economică este că se bazează pe consum. Bunurile care se comercializează pe piața din România sunt preponderent din import. Salariile nu au crescut semnificativ pentru a putea spune că ne permitem să consumăm mai mult. De unde provine această creștere pe consum? Nimeni nu vorbește despre cei mai mari investitori din România, respectiv românii plecați la muncă în străinătate. În ultimii 27 de ani românii au trimis în țară în medie 5 miliarde de euro pe an. Probabil ca o parte a creșterii economice le ete datorată lor.

Raportul Focus Economics arată un venit pe cap de locuitor de 8.591 euro pentru anul 2016. Alte state europene din grupul țărilor foste comuniste au venituri mult mai mari. Polonia are 11.176 euro/locuitor, Cehia 16.726 euro/locuitor, Slovenia 19,268 euro/locuitor, Bulgaria 6.657 euro/locuitor.

Deși România are creștere economică consecutivă în ultimii trei ani, anul acesta pe primul semestru fiind cea mai mare la nivel european, scandalurile politice la varf și incoerența și nepredictibilitatea măsurilor fiscale va afecta economia.

Promisiunile din Programul de guvernare a lui Liviu Dragnea nu numai că nu sunt puse în aplicare, dar, deja, Guvernul vorbește de un Plan B. În campania electorală, de anul trecut, Liviu Dragnea nu a pomenit nimic de Planul B. Eșuarea Planului A ar arăta lipsă de respect față de majoritatea românilor care au acordat încredere și votul lor domnului Liviu Dragnea.

O măsură din Programul de guvernare despre care nimeni nu mai spune nimic este programul” Startup Nation” pentru care s-au înființat câteva mii de firme, care au depus proiecte, dar banii nu există.

Dar, se vorbește din nou despre schimbarea unor miniștri. Probabil că PSD vrea să se susțină la guvernare prin conflicte politice între propriul guvern și partid pentru a acapara discuțiile din mass media. Astfel, mass media va fi mereu ocupată de conflicte și nu va putea aborda serios punerea în aplicare a Programului de guvernare.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…