Acasă Extern SUA nu tolerează abuzurile comerciale

SUA nu tolerează abuzurile comerciale

Președintele Donald Trump, prezent la summit-ul de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), în Vietnam, a declarat că SUA nu vor mai tolera „abuzurile comerciale cronice”, iar țările APEC ar trebui să „respecte comerțul reciproc echitabil”.

Președintele american, Donald Trump, a călătorit de la Beijing la Da Nang, în Vietnam, pentru a a discutat dezechilibrul comercial imens al SUA cu China.

APEC reunește 21 de state din regiunea Pacificului al căror PIB echivalează cu aproximativ 60% din PIB-ul mondial.

După preluarea mandatului, președintele Trump și-a continuat agenda „America First” și a scos SUA din parteneriatul regional trans-Pacific – o înțelegere comercială importantă cu 12 state care fac parte și din Apec – argumentând că ar afecta interesele economice ale SUA.

Discursul lui Donald Trump?

Într-un discurs ținut vineri în orașul portuar vietnamez Da Nang, președintele Trump a criticat Organizația Mondială a Comerțului, care stabilește legi comerciale globale și a declarat că „nu poate funcționa corect” dacă regulile nu sunt respectate de toți membrii.

Donald Trump a vorbit despre dezechilibrele comerciale, spunând că SUA a redus restricțiile de pe piață, dar alte țări nu au răspuns reciproc. „Astfel de practici afectează mulți cetățeni americani”, comerțul liber a costat milioane de locuri de muncă în SUA. Trump nu a dat vina pe țările APEC, în schimb, a acuzat administrațiile americane anterioare că nu au acționat mai devreme pentru a inversa tendința.

Președintele american a spus că SUA va încheia acorduri bilaterale cu „orice partener Indo-Pacific care se află aici pentru comerțul reciproc echitabil”, dar numai „pe baza respectului reciproc și a beneficiului reciproc”.

Donald Trump a făcut în mod repetat referire la regiunea „Indo-Pacific „, ca termen folosit pentru a defini noua perspectivă geopolitică a Statelor Unite asupra Asiei.

Discursul lui Xi Jinping?

Vorbind la câteva minute după omologul său american, președintele chinez Xi Jinping a urcat la podium pentru a-și asuma prerogativele țării ca nou campion al comerțului mondial.

Globalizarea, a spus el, a fost o „tendință istorică ireversibilă”, dar filozofia din spatele liberului schimb trebuia să fie „mai deschisă, mai echilibrată, mai echitabilă și mai benefică pentru toți”.

Spre deosebire de președintele Trump, liderul chinez a apărat tranzacțiile comerciale multilaterale, despre care a spus că au ajutat statele mai sărace.

„Ar trebui să sprijinim regimul comercial multilateral și să practicăm regionalismul deschis pentru a permite statelor în curs de dezvoltare să beneficieze mai mult de comerțul internațional și de investiții”.

America First sau Visul Chinezesc?

Președintele Donald Trump a fost clar că dorește ca negocierile comerciale bilaterale și negocierile multilaterale să funcționeze. Însă, în discurs a spus că Statele Unite sunt deschise pentru afaceri, dar în termenii SUA.

În contrast, China Xi Jinping, a vorbit despre economia digitală, știința cuantică, inteligența artificială și a prezentat o viziune cuprinzătoare a viitorului conectată la realitățile actuale.

Pe scena internațională, Xi Jinping este poster-ul pentru comerțul liber și pentru globalizare. Ironic, având în vedere însuși China nu a devenit încă o economie complet liberă.

Statele Unite au fost arhitectul multora dintre acordurile comerciale multilaterale și libere pentru Asia. Sub tutela SUA multe dintre aceste țări au fost reformate pentru că au jucat după regulile americane.

Relațiile comerciale SUA – China

Schimburile comerciale dintre SUA și China a fost anul trecut de 648 de miliarde de dolari, dar balanța a fost puternic înclinată în favoarea Chinei, SUA acumulând un deficit de aproape 310 miliarde de dolari.

În discursurile din campania electorală, Donald Trump a acuzat China că a furat slujbele americane și a numit-o manipulator de valută.

În timpul vizitei în China, Donald Trump a anunțat că va reduce în continuare restricțiile de intrare în sectoarele bancar, de asigurări și de finanțare și va reduce treptat tarifele vehiculelor.

Xi Jinping a promis relații economice și comerciale „sănătoase” și „echilibrate”.

Au fost anunțate tranzacții în valoare de 250 miliarde de dolari, deși nu a fost clar dacă această sumă include acorduri anterioare sau potențiale oferte viitoare. Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a declarat jurnaliștilor că tranzacțiile au fost „destul de mici” în ceea ce privește abordarea dezechilibrului comercial.

După summit-ul Apec, Donald Trump va efectua o vizită de stat în capitala vietnameză Hanoi.

Președintele american își va încheia turneul asiatic de 12 zile în Filipine, pe 13 noiembrie.

Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…