Acasă Extern UE și Londra au convenit asupra liniei comerciale comune

UE și Londra au convenit asupra liniei comerciale comune

Liderii Uniunii Europene au adoptat oficial, vineri, poziția comună de negociere cu privire la viitoarea relație comercială cu Marea Britanie, după ce va părăsi blocul comunitar, a declarat președintele summitului, Donald Tusk.

Negocierea cuprinde și perioada de tranziție de 21 de luni pentru a ajuta la adaptarea relațiilor după Brexit, care va avea loc în martie 2019.

Ambele părți sunt de acord ca după după Brexit să nu se întoarcă la controalele de frontieră între Republica Irlanda și Irlanda de Nord – așa cum a fost cazul în deceniile de violență din provincia britanică.

Primul ministru al Irlandei, Leo Varadkar, a subliniat poziția UE că tranziția va deveni definitivă numai ca parte a unei înțelegeri mai largi între blocul comunitar și Londra, ceea ce înseamnă că trebuie să se stabilească toate problemele rămase nesoluționate, în primul rând granița irlandeză.

„În Irlanda, nu suntem sub presiune temporală, nu suntem cei care pleacă, așa că nu suntem sub presiunea timpului în această privință”, a declarat Varadkar reporterilor. „Nimic nu este negociat până când totul nu este de acord.”

Sub presiunea UE și hotărâtă să obțină acordul de tranziție provizorie pentru a ușura preocupările întreprinderilor cu privire la efectele practice ale ieșirii din blocul comunitar, Londra a fost de acord că acordul final blocul va include o soluție de urgență pentru Irlanda.

Pentru UE, aceasta ar însemna continuarea tratării Irlandei de Nord ca și cum ar rămâne în interiorul uniunii vamale a blocului, chiar și după încheierea perioadei de tranziție la sfârșitul anului 2020.

May, care spune că Marea Britanie va părăsi și piața unică a UE și uniunea vamală, a respins cu fermitate acest lucru. Dar cele două părți au convenit că va exista o soluție de urgență pentru a evita o frontieră irlandeză dacă totul eșuează.

Programul Brexit asumat de UE și Londra va fi susținut la summitul din octombrie și apoi ratificat de statele comunitare, pentru a intra în vigoare la începutul anului viitor, înainte de data pentru Brexit.

Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că noul acord cu Marea Britanie care va începe luna viitoare, „va trebui să respecte principiile și identitatea UE și piața noastră unică”.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…