Acasă Cultură Țara care măsoară PIB-ul în fericirea locuitorilor

Țara care măsoară PIB-ul în fericirea locuitorilor

Numele oficial al țării este Regatul Bhutan, care înseamnă ”Țara Dragonului”, o țară mică situată în sudul Asiei, între China și India, la poalele Munților Himalaya.

La recensământul din 2013, populația țării era de 753.947 de locuitori, cu o densitate de 16 locuitori pe kilometru pătrat.

Regatul a fost  întemeiat de populația thepu în secolul al VIII-lea, iar în secolul IX a fost ocupat de tibetani, care au impus în secolul XII religia budistă lamaistă ca religie de stat. În secolul XVIII, Bhutanul a recunoscut suveranitatea Chinei. În secolul XIX și-a apărat autonomia internă de expansiunea britanică.

Primul monarh ereditar al Bhutanului a fost instalat în 1907.

În 1949, Bhutanul a încheiat un tratat cu India, prin care aceasta urma să-i reprezinte interesele externe iar, din 1961, și apărarea acestuia.

Primele alegeri libere au avut  loc în martie 2008. Parlamentul are 25 de membri în Senat și 47 în Camera reprezentanților. Toți membrii partidelor politice sunt în Camera reprezentanților.

Bhutanul este membru ONU din 1971 și este membru în 150 de organizații internaționale, dar nu are relații diplomatice cu China.

Indicatorul Național al Fericirii (GNH)

Acest concept a fost dezvoltat în 1970 de cel de-al IV-lea rege al Bhutanului, Jigme Singye Wangchuck, și este acceptat de ONU din 2012.

Guvernul Bhutanului a considerat că este absurd să se bazeze în evaluarea bunăstării populației țării pe un asemenea indicator irelevant cum cum este produsul intern brut (PIB), așa că a legiferat un alt indicator numit Indicatorul Național al Fericirii (Gross National Happiness – GNH).

GNH este prevăzut în Art.9 al Constituției Bhutanului: ”Scopul principal al activității Guvernului este atingerea fericirii de către fiecare cetățean al țării”

Această abordare a condus la înființarea unui Minister al Fericirii și întreaga strategie de dezvoltare Bhutanului se bazează pe Gross National Happiness.

Ministerul Fericirii

Bhutanul a organizat mai multe conferințe internaționale la care au fost invitați laureați ai premiului Nobel în economie și specialiști de marcă din Occident cu scopul de a crea strategii de dezvoltare economică și de a formula indicatori de calcul  privind gradul de satisfacție și de fericire a populației.

Unul din indicatorii principali de măsurare a fericirii populației este frecvența zâmbetului pe cap de locuitor.

Întrebarea ”Sunteți fericit” este adresată oficial tuturor cetățenilor în timpul recensământului populației. La ultimul recensământ din 2013, peste 45% din bhutanezi au răspuns ”sunt foarte fericit”, 52,6% ”sunt fericit” și doar 3,2% ”nu sunt fericit”.

În Bhutan există un singur medic psihiatru.

Până în 1999 țara nu a avut televiziune și primul cotidian a apărut în 2012.

În Bhutan nu există criminalitate și corupție.

 

5/5 - (20 votes)

Distribuie pe:
  • INSTINCTELE ȘI INTELIGENȚA

    Viața noastră e presărată uneori de de momente inexplicabile în registrul rational, interp…
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Virginia Mircea
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Viitorul geopolitic al Rusiei

Cartea analistului politic rus Aleksandr Dugin ”Fundamentele geopoliticii: viitorul geopol…