Acasă Extern UE: Conferința donatorilor pentru Siria fără sprijin SUA

UE: Conferința donatorilor pentru Siria fără sprijin SUA

Donatorii internaționali au acordat, miercuri, un ajutor de urgență 4.4 miliarde de dolari pentru Siria și vecinii, dar suma donată este cu mult sub nivelul țintă pentru anul 2018, după ce Statele Unite nu au oferit un angajament, relatează Reuters.

Agențiile umanitare au pledat pentru pace în fața armatei siriene, dar aliații regimului Assad, Rusia și Iranul, își intensifică atacul armat asupra orașului Idlib controlat de rebeli, avertizând asupra suferințelor civile la o scară mai mare decât în ​​timpul asediului de anul trecut din Aleppo.

„Ne este teamă este o bătălie foarte crudă în Idlib. Nu putem accepta atacurile armate asupra unui tabere foarte mari de refugiați”, a declarat Jan Egeland, înalt funcționar ONU pentru Siria.

„Trebuie să fie discuții pentru a salva civilii de luptele armatei siriene”, a spus el, adăugând că 2,5 milioane de civili se află în pericol.

Marea Britanie, Germania și Franța au fost printre cei care au oferit donații în bani refugiați la conferința care a reunit 86 de guverne, grupuri de ajutor umanitar și instituții financiare și regionale.

De asemenea, s-au alocate promisiuni de 3,4 miliarde de dolari pentru 2019-2020, iar liderul organizației umanitare în cadrul Uniunii Europene, Christos Stylianides, a declarat că Blocul comunitar și statele sale membre au oferit partea leului din această sumă.

În anul 2017 suma adunată din donații a fost de 6 miliarde de dolari, dar anul acesta Statele Unite au redus suma alocată pentru ajutoarele străine.

„Un număr de donatori importanți nu au confirmat finanțarea pentru anul 2018”, a declarat Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare și coordonator de asistență în caz de urgență Mark Lowcock, într-o conferință de presă. „Aceasta include Statele Unite, care au furnizat Siriei și regiunii în ultimii ani peste 1 miliard de dolari pe an”.

În timp ce Organizația Națiunilor Unite a spus că pot veni și mai mulți bani, Washingtonul revizuiește politica sa din Siria, inclusiv ajutorul umanitar, iar președintele Trump a pus sub semnul întrebării valoarea acestor ajutoare.

Uniunea Europeană, care alături de Statele Unite, este cel mai mare donator umanitari din lume, se străduiește să convingă guvernele statelor membre cu privire la un al doilea pachet de 3 miliarde de euro pentru refugiații din Turcia.

Vicepremierul Turciei, Recep Akdag, a declarat pentru conferință că UE trebuie să facă mai mult pentru  criza din Siria care a declanșat o creștere a imigrației în Europa, reprezentând o provocare pentru guvernele UE din 2015.

2018 va fi vârful crizei umanitare

Ajutorul umanitar va fi acordat și în Liban, Iordania și Irak, care sunt copleșite de aproximativ șase milioane de refugiați sirieni.

„Războiul nu s-a oprit, oamenii sunt încă bombardați și trăiesc în tabere de refugiați. Angajamentele de astăzi arată că, condițiile pentru sirieni se vor înrăutăți și în viitor „, a declarat Rouba Mhaissen, activist sirian-libanez care lucrează pentru refugiați.

Eșecul de a atinge obiectivul ONU în cadrul conferinței donatorilor a arătat provocările privind acordarea ajutorului umanitar și necesitățile financiare pentru Siria și alte conflicte, de la Afganistan la Myanmar.

Achim Steiner, șeful Programului de Dezvoltare al ONU, a declarat că există un risc de așa-numită oboseală a donatorilor din cauza duratei foarte mari a războiului multilateral.

„Este un fenomen natural, deoarece conflictul continuă an după an”, a spus Steiner. „În 2018, drama umanitară … este de fapt la vârf.

Lipsa unității comunității internaționale asupra Siriei a fost evidențiată și de faptul că Damascul nu a participat la conferința organizată de UE. Rusia nu a trimis oficialități de stat și nu a fost reprezentată decât de ambasadorul său la UE.

Trimisul, Vladimir Chizhov, a contestat linia UE spunând că Occidentul se va concentra doar pe asistența umanitară, dar nu va oferi bani pentru reconstrucția Siriei atâta timp cât Assad nu împarte puterea cu opoziția.

Dar Occidentul a decis acest lucru, considerând banii drept cea mai bună pârghie pentru a încerca să- forțeze pe Assad în negocierile de pace, care până acum au fost  în zadar.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…