Acasă Extern China întărește sistemul anticorupție

China întărește sistemul anticorupție

China intenționează să schimbe legislația penală pentru a permite pronunțarea hotărârilor judecătorești în cazurile de corupție chiar și atunci când suspecții nu apar în instanță, a afirmat mass-media de stat, deoarece Beijingul exercită presiuni asupra celor care se ascund în străinătate.

În ultimii cinci ani, președintele chinez Xi Jinping conduce un război împotriva corupției la toate nivelurile partidului comunist aflat la putere și a promis că lupta trebuie continuată până când corupția devine imposibilă și inimaginabilă pentru oficialități.

Campania anticorupție s-a extins dincolo de frontierele Chinei pentru a ajunge la suspecții care au fugit din țară, deși eforturile i-au fost împiedicate de suspiciunea statelor occidentale care nu vor să predea suspecții unui sistem juridic care nu asigură un proces echitabil.

O propunere de modificare a legii procedurii penale prezentată parlamentului miercuri va consolida lupta împotriva corupției de peste mări, permițând pronunțarea hotărârilor judecătorești în cazul unor suspecți absenți, a declarat agenția oficială de știri Xinhua.

Schimbarea legislației penale permite justiției să aplice sancțiuni în cazul în care dovezile împotriva suspectului de corupție sunt ample și infracțiunea este clară, chiar dacă suspectul ar fi în străinătate, a declarat Shen Xunyao, șeful forului legislativ al parlamentului pentru Xinhua.

În astfel de cazuri de „incapacitate de judecată”, o copie a citației va trebui să fie trimisă inculpatului, a adăugat Shen.

Un sistem similar va fi folosit în cazurile de deces al inculpaților sau în cazul în care boala mintală îi face necorespunzători pentru proces, a spus Xinhua.

Până în octombrie 2017, aproape 3500 de fugari au fost returnați în China din mai mult de 90 de state, precum și active în valoare de 9,5 miliarde de yuani (1,50 miliarde dolari), a adăugat Xinhua.

China a făcut presiuni asupra suspecților de corupție aflați în străinătate solicitând membrilor familiei acestora să-i contacteze și să-i încurajeze să se  întoarcă, precum și prin publicarea de detalii personale despre urmăriții penali, inclusiv adresele lor.

Modificările propuse vin la scurt timp după ce China a adoptat o nouă lege de supraveghere și a înființat o comisie anticorupție cu prerogative întărite pentru extinderea luptei împotriva corupției asupra tuturor angajaților la stat, indiferent dacă sunt oficiali ai partidului sau nu.

Noul sistem anticorupție și noua lege penală slăbesc protecția drepturilor persoanelor suspectate prin încurajarea utilizării unor tehnici de detenție și de interogare controversate care pot permit abuzul sau tortura, afirmă grupurile pentru apărarea drepturilor omului și experții juridici.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…