Acasă Extern China și SUA au discuții ”deschise și oneste”

China și SUA au discuții ”deschise și oneste”

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a avut miercuri discuții în China cu  omologul său chinez Wei Fenghe, acestea fiind descrise ca „deschise și oneste”. Mattis încearcă să aibă discuții pozitive, în ciuda tensiunilor dintre China și Statele Unite asupra comerțului și a Mării Chinei de Sud.

Jim Mattis, primul șef al Pentagonului care va vizita China din 2014, i-a spus ministrului chinez al Apărării, Wei Fenghe, că se așteaptă ca toate conversațiile sale de la Beijing să fie caracterizate de dialog deschis și cinstit, relatează Reuters.

„Sunt aici din cauza importanței pe o avem în cadrul militar american în relația militară cu armata cu PLA”, a spus Mattis, referindu-se la Armata Populară de Eliberare.

„Relația militară este esențială pentru relația mai largă dintre cele două țări.”

Jim Mattis l-a invitat pe ministrul Wei Fenghe să să viziteze Pentagonul. Acesta fiind la fel de optimist.

„Vizita dvs. în China de data aceasta este … un nou factor pozitiv pentru relația militară și pentru relația de la stat-la-stat”, a spus ministrul Wei.

În martie, ministrul Wei și-a asumat poziția pentru „pentru a spori încrederea strategică” între Statele Unite și China.

„Într-adevăr, va fi semnificativ pentru noi să ne construim în continuare încrederea strategică și chiar cooperarea”, a spus Wei.

Jim Mattis urmează să se întâlnească cu președintele Chinei, Xi Jinping și  cu alți oficiali chinezi de top.

Mattis, fost general în marină, a fost extrem de critic față mișcările militare ale Chinei din Marea Chinei de Sud. Armata americană a retras chiar  invitație adresată Chinei pentru a se alătura unui exercițiu naval multinațional care va începe în timpul vizitei lui Mattis, supărând Beijingul.

Vizita Secretarului american al Apărării în China are loc pe fondul tensiunilor dintre Beijing și Washington asupra comerțului. Beijingul este, de asemenea, suspicios față de intențiile Statelor Unite cu privire la  Taiwanul autonom și democratic, care este înarmat de Statele Unite. China consideră insula Taiwan o parte sacră a teritoriului său.

După sosirea lui Jim Mattis la beijing, mass-media chineză de stat a relatat că o formațiune de nave de război chineze va efectuat exerciții de luptă zilnice timp de o săptămână în apele din apropierea Taiwanului și vor exista exerciții frecvente ale forțelor aeriene chinezești în apropierea insulei.

China și Statele Unite încercat cu greu să mențină liniile militare de comunicare deschise, în special la nivel înalt, cele două state fiind profund suspicioase una față de alta..

Statele Unite acuză China de militarizarea Mării Chineze de Sud cu lucrări de construcție pe insule, în timp ce China este înfuriată de patrulele navale ale SUA prin intermediul căii navigabile strategice.

În mai, Statele Unite au retras o invitație adresată Chinei de a participa la un exercițiu naval găzduit de SUA, exercițiul RIM al Pacificului, cunoscut sub numele de RIMPAC, la care China a participat anterior, ca răspuns la ceea ce Washingtonul vede ca fiind militarizarea Beijingului în Marea Chinei de Sud.

Cu toate acestea, cele două state au interese strategice comune, cum ar fi asigurarea păcii și stabilității pe Peninsula Coreeană.

China a salutat summitul istoric din această lună între președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un din Singapore, unde Kim a reafirmat angajamentul de a lucra la denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…