Acasă Intern Ministrul Justiției a publicat informaţii referitoare la numirea lui Augustin Lazăr/DOCUMENT

Ministrul Justiției a publicat informaţii referitoare la numirea lui Augustin Lazăr/DOCUMENT

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a publicat miercuri documentele referitoare la numirea procurorului general, Augustin Lazăr.

Informaţiile publicate cuprind anunţul de recrutare, candidaţii, selecţia de către ministrul Justiţiei, numirea în funcţie, probleme identificate în dosarul de candidatură.

Tudorel Toader anunţa, încă de luni, că va prezenta procedura şi graficul de numire a procurorului general, precizând că nu renunţă la revocarea lui Augustin Lazăr.

Procurorul general a precizat, pentru mass media, că a primit în scris răspunsul de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) care arată că la mapa sa de candidatură nu există o asemenea rezoluţie de clasare privindu-l pe preşedintele Klaus Iohannis.

„Urmare a adresei dumneavoastră (…), vă aducem la cunoştinţă că în urma verificării documentaţiei ataşate la lucrarea noastră (…) (având ca obiect avizarea propunerii ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia), nu a fost identificat niciun document cu obiectul invocat în solicitarea dumneavoastră”, se arată în documentul transmis de CSM lui Augustin Lazăr, potrivit acestuia.

Anterior, procurorul general ceruse Direcţiei resurse umane şi organizare din cadrul CSM, ca urmare a Raportului privind activitatea managerială a procurorului general al României iniţiat de ministrul Justiţiei să i se elibereze o copie a „rezoluţiei de clasare care privea preşedintele României în funcţie”, document ce s-ar fi aflat la dosarul din 2016 cu propunerea de numire a sa în funcţie.

Ministrul Justiţiei întreabă CSM dacă este legal să publice documentele din dosar.

În informaţiile privind numirea lui Augustin Lazăr pe care le-a publicat ministrul se arată că s-a găsit ordonanţă de clasare pentru un dosar deschis în 2013 pe numele lui Iohannis, când era primar al Sibiului, în urma a 2 plângeri, iar Toader cere acordul CSM să publice documentele din dosar.

„În dosarul de numire a domnului Augustin Lazăr în funcţia de procuror-şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la Ministerul Justiţie, s-a identificat o Ordonanţă de clasare pentru un dosar deschis în anul 2013 pe numele primarului Municipiului Sibiu de la acea dată, domnul Klaus Werner Iohannis. La baza dosarului stau două plângeri, una formulată de un petent persoană fizică către Direcţia Naţională Anticorupţie, care a fost trimisă ulterior spre competentă soluţionare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia la data de 18.07.2013 şi alta formulată de către o instituţie publică la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, transmisă spre competentă soluţionare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia la data de 28.08.2013. La acea dată, conform informaţiilor din curriculum vitae depus la dosarul de candidatură, domnul Augustin Lazăr îndeplinea funcţia de Procuror General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia”, se arată în informaţiile publicate de Toader pe site-ul Ministerului.

Se mai precizează, în sursa citată, că toate constatările din Raportul de evaluare pe numele lui Lazăr sunt corecte şi au ca fundament documentele identificate în dosarul de la Ministerul Justiţiei. Ministrul Toader mai spune că Ordonanţa de clasare se află la dosarul de la Ministerul Justiţiei.

„Conform dispoziţiilor art. 54 alin (3) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în vigoare la data de 28 aprilie 2016, ”Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului”. Dacă Preşedintele României putea refuza motivat, este greu de crezut că îşi putea fundamenta decizia în lipsa studierii documentelor de la dosarul de candidatură. Nu cunoaştem documentele care au fost analizate la acea dată de către domnul Preşedinte pentru a motiva decizia sa de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deoarece din documentele de la Ministerul Justiţiei nu rezultă conţinutul dosarului transmis către Administraţia Prezidenţială. Ordonanţa de clasare menţionată la punctul anterior se află în dosarul de la Ministerul Justiţiei, aferent procedurii de numire a domnului Augustin Lazăr în funcţia de procuror general”, se mai arată în informaţiile prezentate de ministru.

Tudorel Toader mai precizează că trimite către CSM copia integrală după dosarul de la Ministerul Justiţiei, dar şi o copie a răspunsului din 19 septembrie 2018, prin care CSM a transmis rapoartele de evaluare a activităţii profesionale a domnului Augustin Lazăr.

De asemenea, ministrul Justiției solicită CSM să aprecieze dacă sunt întrunite condiţiile pentru a publica documentele din dosarul de candidatură al lui Lazăr.

„Solicit, pe această cale, Consiliului superior al Magistraturii să confirme sau să infirme cu date si fapte aspectele identificate în evaluarea documentelor din copia după dosarul care a stat la baza numirii domnului Augustin Lazăr în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acelaşi timp, în condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că sunt întrunite condiţiile legale pentru a face publice documentele transmise, îmi exprim acordul în acest sens”, mai precizează Toader.

Precizări privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie…

Loader
Loading...

EAD Logo
Taking too long?

Reload Reload document

|

Open Open in new tab

Download [368.11 KB]

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…