Acasă Diverse Bardarbunga se pregătește de erupție

Bardarbunga se pregătește de erupție

Cel mai mare vulcan din Islanda se pregătește de erupție amenințând mediul din întreaga Europă.

Vulcanul Bardarbunga, de 6590 de metri înălțime, a fost lovit recent de patru cutremure uriașe. Acestea sunt cele mai recente dintr-o serie de cutremure care au progresat în ultimii doi ani.

Páll Einarsson, geofizician de la Universitatea din Islanda, avertizează că vulcanul se înalță în camera de magmă a vulcanului, iar o erupție nu este prea despartă.

„Vulcanul se pregătește în mod clar pentru erupția următoare“, a declarat Einarsson. „Cutremurele de săptămâna trecută sunt doar simptome ale acestui proces de erupție a vulcanului.“

Cutremurele de la sfârșitul săptămânii trecute, care au măsurat 3,9, 3,2, 4,7 și 4,7 pe scara Richter, au afectat căldarea vulcanului.

Simon Day, vulcanolog la University College London, a declarat că această activitate ar putea duce la erupții explozive și răspândirea cenușii în atmosferă, pe scară largă. Cu toate acestea, a adăugat că posibilitatea erupției Bardarbunga este „puțin probabilă din punct de vedere statistic”.

Biroul de monitorizare din Islanda nu a emis încă un avertisment cu privire la erupție, dar a enumerat nivelurile de activitate ale vulcanului ca fiind „ridicate”.

Amenințarea reprezentată de Bardarbunga va fi asemănătoare cea a erupției vulcanului islandez Eyjafjallajökull, în 2010, când atmosfera a fost contaminată cu mii de tone de cenușă minerală fină.

Norul de cenușă rezultat din erupție va perturba zborurile din Europa, vor fi afectați peste 10 milioane de pasageri și va costa economia europeană peste 5 miliarde de euro.

Vulcanul Barbardunga este unul din cei patru vulcani activi ascunși sub calota ghețarului Vatnajokull. Acesta este este cel mai activ sector vulcanic al Islandei, are 130 de vulcani, ultimul a erupt în februarie 2015.

Cea mai mare erupție vulcanică înregistrată în această zonă, a avut loc în urmă cu două secole și jumătate și a lăsat în urmă cea mai mare cameră/căldare vulcanică înregistrată vreodată. Erupția a eliberat doi kilometri cubi de material vulcanic ce a staționat peste șase luni în atmosfera Islandei.

Cei patru vulcani activi sunt atenți monitorizați, e dificil de prezis când vor erupe, dar fiți atenți la rezervarea biletelor de avion .

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…